Какво следва след отнетия лиценз на КТБ

БНБ вече отне лиценза за банкова дейност на Корпоративна търговска банка и сезира съответния съд, за да започне процедура по обявяването на банката в несъстоятелност. Съдът по закон е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 15 дни от образуването на делото.

Фондът за гарантиране на влоговете поема КТБ

Предстои за решението на БНБ да бъде уведомен и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който ще изплаща на вложителите в КТБ гарантираните им по закон суми до 196 хил. лв. Фондът също така предстои да избере и синдиците, които ще управляват банката до приключване на целия казус. Тяхната дейност ще бъде изцяло под контрола на фонда.

От своя страна фондът трябва да създаде организация и да изплати гарантираните депозити на вложителите. В Закона за неговата дейност е посочено, че това става само от една банка. Преди седмица обаче при заседанията на временната бюджетна комисия в Народното събрание депутати повдигнаха въпроса за това, че такава схема ще забави твърде много изплащането, тъй като вложителите в КТБ - физически лица, са около 250 хиляди. За да се извърши процедурата от повече банки, вероятно ще се наложи спешна промяна в закона, по който работи фондът - Закона за гарантиране на влоговете в банките, действащ от януари 1999 г.

След назначаването на синдиците те предстои да запечатат всички помещения, принадлежащи на КТБ, и да направят инвентаризация като част от процеса по събиране на вземанията на банката и удовлетворяване на кредиторите й. Резултатите от инвентаризацията ще бъдат описани в програма за осребряване, която според закона трябва да е готова за две седмици. Тя ще има начална и крайна дата, която ще бъде определена от синдиците. Активите на банката ще бъдат оценени от оценителска фирма.

Колко време ще отнеме това

По закон изплащането на гарантираните от закона влогове започва най-късно до 20 работни дни от отнемането на лиценза на банката - в случая от днес, 6 ноември. Допуска се при изключителни обстоятелства този срок да се удължи с 10 работни дни. Определен е и краен срок за тази процедура, като той е 5 години от началната дата на изплащане.

Според текстовете на закона всички вложители с гарантирани депозити трябва да подадат декларация при получаване на влоговете си, че не попадат в кръга на изключените от тази гаранция. Сред тях са членове на управата на банката, хора, свързани с акционерите, хора, които са получавали лихви по депозираните суми, които са преференциални и са извън обявените тарифи на институцията.

Необходимо е и до синдиците, които предстои да бъдат определени, да се подаде информация за банковата сметка, по която да бъдат преведени сумите.

По всяка вероятност в близките дни от Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде дадена по-конкретна и детайлна инструкция за това какви стъпки и в какви срокове трябва да предприемат вложителите.

На сайта на фонда и сега вложителите могат да се запознаят с основните положения, свързани с гарантирането и изплащането на депозитите.

Откъде ще се плати на вложителите

Както вече стана публично известно, във Фонда за гарантиране на влоговете няма достатъчно акумулирани средства, за да се изплатят наведнъж всички гарантирани депозити. Сумата на гарантираните депозити в КТБ е около 3.6 млрд. лв., а Фондът разполага с около 2.11 млрд. лв. Все още няма яснота откъде ще се вземат недостигащите средства. Един от обсъжданите варианти до момента е фондът да емитира гарантирани от държавата ценни книжа на вътрешния пазар до размера на нужната сума. Решение обаче не е взето.

Откога банката е в несъстоятелност

Съдът трябва да определи датата, от която КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност. Тази дата е важна, защото спрямо нея се приемат за валидни или не направените до момента цесии и прихващания, договорени между клиенти на банката - такива с кредити и такива с депозити, надхвърлящи гарантираните по закон. Датата е важна и за депозитите, които са били с преференциални условия. Причината за това е, че през лятото квесторите в банката намалиха лихвите по депозитите (това се случи на 1 юли). Както е известно, КТБ изплащаше на вложителите си почти двойно по-висока лихва от останалите банки.

Към момента няма категорично мнение дали направените цесии ще бъдат приети за валидни и дали впоследствие синдиците няма да ги оспорят, като заведат дела за тези от тях, които са след датата на несъстоятелността. Досега няма съдебна практика по подобни казуси.

Съдът ще заседава на закрито

Заседанието, на което съдът ще разглежда поисканата от БНБ несъстоятелност на КТБ, ще бъде проведено при закрити врата. В него участват представители на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и на самата КТБ, представлявана от квесторите.

Очаква се съдът да излезе с решение за 7 дни и то да влиза в сила незабавно.


Източник: http://www.dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 21.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Изведете на предна позиция дисциплинираността си в службата. Находка за всеки работодател е да има такъв човек като вас в екипа си. Посветете се на кариерата си, тя е вашата стихия днес. Обърнете внимание и на здравето си, в последно време ви създава притеснения. Нужно е да бъдете по-отговорни и към семейството си.
21.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Многото ви ангажименти днес може да ви направят раздразнителни и нетърпеливи в очакванията ви. За да е по-спокойно около вас не взимайте спонтанни решения, с бързата си мисъл ще изпреварвате околните и това може да ви противопостави на тях. Свършете предвиденото и си дайте малко отдих.
21.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разпределите времето си така, че да е достатъчно и за работата, която има да свършите, и за общуване с близки хора. Ще получите ценни съвети, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направят водещ в делото ви, стига да се вслушате в тях. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
21.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За успеха трябва да се работи. Ако съумеете да извлечете поука от предишни грешки и не допускате повторението им – вече сте постигнали много. Любовта и вниманието на любимия човек ви дават кураж и вдъхновение. На отдавна започнат проект вече му се вижда има края, нужно е още съвсем малко.
21.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
21.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Занимаващите се с творческа дейност ще имат интересни изяви пред широката публика. Търсещите предизвикателства ще имат вълнуващи преживявания, които ще ги зареждат с енергия и вдъхновят да разкриват повече от добрите си страни. Ако се поддадете на чужди внушения, рискувате да влезете в конфликт с близък на сърцето ви човек.
21.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се чувствате натоварени с работа, но резултатите си заслужават. Ако се занимавате с бизнес, бъдете предпазливи при работа с пари и други ценни предмети. Личните си проблеми не споделяте с всеки, бъдете дискретни към себе си и към хората от обкръжението ви. Очаровани ще останете от нечие внимание и това ще ви накара да се почувствате чудесно.
21.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очаквано и действително случващо се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия.
21.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Контактите ви с деловите партньори днес са на ниво и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни фирми през днешният ден са доста рисковани. Сега е момента да разведрите климата в семейството.
21.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъдете обладани от съмнения към всичко, с което се сблъсквате днес. Но така ще загубите от очарованието на изненадата. Правете неща, което ви се харесват. Организирайте си среща с хора, които обичате, и които ви обичат. Това ще ви зареди с енергия и желания за повече развлечения.
21.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще ви зарадва с много приятни емоции и добро настроение. Приемате леко нещата, които се случват около вас, като предпочитате да отговаряте позитивно на всичко. Отношенията ви с любимия човек са прекрасни, за което можете да сте благодарни и на собствените си усилия. Ще останете очаровани от предложението, което получавате днес.
21.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден е много ползотворен за вас в творческо отношение. Имате доста интересни идеи, които трябва да разработите и дооформите. Не пренебрегвайте съветите на вашите близки и не мислете, че чуждото мнение непременно е погрешно. Добри новини свързани с предстоящи бизнес-сделки.
21.08.2019
Последни новини