Гаф на ЦИК затри изборите за кмет в Перник

Писмото на ЦИК до Председателя на ОС

Фарсът около избора на новият кмет на Община Перник бавно, но сигурно се превръща във фиаско. Граждани и неправителствени организации вече се подготвят да обжалват този избор в съда. Мотивите им са свързани с грубото погазване на закона чрез избор на кмет от състава на общинският съвет, вместо от избирателите чрез частични предсрочни избори.

Напъна на ОС да излъчи кмет по този начин може да се окачестви или като превземане на властта на абордаж, или пък е израз на пълно безсилие пред категориите морал и правов ред.

Ето текста на писмото, което ЦИК е изпратила до председателя на ОС, Г-н Милан Миланов:

„УВАЖАЕМИ господин МИЛАНОВ,

Във връзка с Ваше писмо с вх. № към НС-06-75 от 13.10.2014 г., получено по електронната поща на 24.10.2014 г. Ви уведомяваме следното :

Съгласно чл. 463, ал. 6 от Изборния кодекс, когато до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се насрочват. Предвид изложеното, при избор на кмет на община Перник до края на мандата трябва да се приложи разпоредбата на чл. 42, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.” (Т.е - да не се насрочват частични избори)

Във връзка с това писмо можем да направим следните изводи:

  1. В чл. 139 на Конституцията е записано, че мандатът на кмета е 4 г.
  2. В чл. 38 от закона за местното самоуправление и местната администрация пък се уточнява, че пълномощията му възникват от деня на полагане на клетвата.
  3. Росица Янакиева, вече бивш кмет на Перник, е положила клетва на 09.11.2011 г. Мандатът ѝ според Конституцията изтича на 09.11.2015 г. Същият е прекратен предсрочно на 24.10.2014 г.. Не е трудно да се изчисли, че от датата на предсрочното прекратяване на мандата до датата на изтичане на мандата остават 1 г. и 16 дни. Следователно и според Конституцията, и според Изборният кодекс, и според Закона за местното самоуправление и местната администрация - частични избори за Кмет на община Перник трябва да бъдат проведени!

Дали грешните изчисления за остатъка на мандата от страна на ЦИК са нарочни или са недоглеждане е трудно да се каже. Някой в ЦИК или не си е свършил добре работата, или е искал да ни заблуди. И в двата случая политическата отговорност трябва да се понесе от всички онези, които допуснаха да бъде избран кмет в разрез с изискванията на закона. А на всички нас ни омръзна законът да е задължителен за всички, освен за тези, които са призвани да следят за неговото изпълнение. Най-честно и почтено към нас е онези, които допуснаха изборът на този кмет да се осъществи по този незаконен начин да дадат ПЪЛЕН НАЗАД и да се върнат в изходната точка. Точката, от която да поемат по правия път.

 

 

Решението на ОС-Перник за избор на кмет
Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини