Новият сериал „На границата” тръгва по БНТ1

Първият епизод от шестсерийната поредица "На границата" ще бъде излъчен тази вечер, 2 ноември, от 20:45 ч. по БНТ1.

Сериалът бе представен официално с кинопремиера в кино "Одеон" в София преди две седмици.

Продукцията е заснета по мотиви от военните разкази на Йордан Йовков. Представянето на сериала съвпада и с европейските чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война, в която участва и самият писател.

"На границата" пресъздава някои от описаните в цикъла на Йовков "Край места" сцени от войната. Сериалът преплита откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така се доближава до една реалност, отдалечена на почти столетие от неговата.

В главната роля в "На границата" дебютира младият актьор Мартин Димитров, който има своето историческо и екранно противостояние в образ, пресъздаден от Димо Алексиев.

Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.

Режисьор на филма е Станимир Трифонов, сценарист - Димитър Стоянович, а изпълнителен продуцент Пламен Йорданов, продуцентска компания "Инкомс проджект" ООД. Авторската музика в "На границата" е дело на младия композитор Георги Стрезов, а зад камерата се изявява Цветан Недков.

Снимките са правени на различни места в България - от Синеморец до локации на западната граница. Целта е пресъздаването на страната такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на Студио "Екран" на БНТ и "Ню Бояна филм".

"На границата" ще се излъчва всяка неделя от 20:45 ч. по БНТ1.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини