Професор: Бежанци да бъдат изолирани за 20 дни заради Ебола

Бежанците, които идват в България от региони, засегнати от Ебола, да бъдат изолирани в отделна стая за 20 дни от другите имигранти, предлага проф. Камен Плочев.
След като миналата седмица бе съобщено, че във ВМА превантивно ще бъде доставена специална носилка за болни, днес началникът на клиниката по инфекциозни болести коментира пред БНТ, че уникалното при този вирус е, че в инкубационния период човек не е заразен.

Той става такъв, когато започнат да се проявяват симптомите, като се разболее и една седмица след като умре. Инкубационният период на болестта е до 21 дни, но в ситуация на толкова много случаи той е 10-12 дни.

По думите на проф. Плочев зловещият сценарий е ако някой е пратен нарочно.

"Заразен е и пак нарочно го върнат вече в европейската страна, тогава просто оправия няма и не дай си Боже това да се случи", каза той.

Известен риск от Ебола, макар и не голям, е потокът от бежанци, призна преди дни пред „Фокус” д-р Ангел Кунчев - началник на Отдел „Надзор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването. Той обаче подчерта, че заради това са организирани всички медицински прегледи и изследвания.
Взети са и епидемиологични мерки, като една от тях е да се контролира границата ни на "Влизащи пътници".

Кунчев добави, че в България има подобна на Ебола треска, която е рядко разпространена и с 50%-60% смъртност, като се предава по същия начин. Той увери, че всички лекари в болниците знаят как се работи в такива случаи.

Професор Плочев обяви още, че във ВМА вече има създаден кризисен екип специално за действия при евентуална зараза от Ебола в България.

"В моята група отсега с всеки е говорено, всички ще подпишат информирано съгласие, че са съгласни да участват в транспортирането, в обслужването, в грижите и в храненето на болния. Тези, които подпишат, ще бъдат включени в екипа. За останалите – никой насила не може да ги накара, най-важното – не може да ги укоряваш хората", добави Плочев.

Той уточни, че досега в света са описани около 20-на епидемични взрива от Ебола, като най-големият от тях е бил около 400 случая. Сега вече има не взрив, а епидемия, която с вчерашна дата е обхванала 4665 случая, от които близо половината са починали, подчерта лекарят.

Проф. Плочев подчерта, че е взето решение от Европа да бъдат изпратени войски, които да охраняват епидемичните огнища, след като заразата за първи път излезе извън пределите на Африка.

Съмнения за Ебола в Брюксел

Пациент, за когото има съмнения, че е заразен с вируса Ебола, е бил приет в болница в Брюксел, потвърди белгийското министерство на здравеопазването. Пациентът е бил настанен в инфекциозно отделение и поставен под карантина, след като вдигнал температура. В последните дни той се завърнал от Гвинея, предаде БТА.

Според здравните власти е възможно пациентът да страда от малария, но са необходими допълнителни изследвания.

Местните медии съобщават, че на летището в Брюксел липсва контрол над пристигащите пътници за Ебола. Аерогарата в белгийската столица е една от европейските с преки полети до държавите в Африка, където смъртоносният вирус е разпространен.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Dr
    Dr
    2 0
    15:04, 14 окт 2014
    Не изолирани за 20 дни, с въобще да не се допуска тази паплач.
  • 2
    Чи
    ЧИКИЯТА !
    2 0
    15:47, 14 окт 2014
    Тази низша измет сирийска вън пт свята майка българия ! Да си ги прибере кристалина георгиева в брюксел!
Последни новини