Маслото - с вода и вредни мазнини. Преглед на печата

„24 часа": Три варианта за промени в схемата за гарантиране на влоговете

Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи "24 часа". Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ "Виктория".

Първият вариант предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца.

 

„Труд": Маслото - с вода и вредни мазнини

В маслото, продавано по българските магазини, масово има наднормени количества вода и заместители на млечните мазнини, а самите млечни мазнини са значително по-малко от изискванията и от написаното на етикетите. Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация „Активни потребители".

При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.

 

„Стандарт": Туризмът с министерство

Туризмът ще има свое министерство. Първият по рода си консенсус между бранш, учени, кметове и политици бе постигнат вчера на SOS дебата за туризма, организиран от "Стандарт" и БАН. Твърдо "за" новото ведомство се обявиха Владислав Горанов (ГЕРБ), Поли Карастоянова (Патриотичен фронт), Димитър Делчев (Реформаторски блок), Деница Сачева (ДЕСНИТЕ), кметът на Първомай Ангел Папазов (АБВ) и Георги Балабанов (ББЦ). Ако има консенсус и подобна структура е изпълнена със съдържание, аз съм съгласен, каза Петър Чобанов (ДПС). И веднага уточни, че това трябва да е за сметка на други администрации. Не съм упълномощен да дам отговор, но ако има съгласие, БСП е склонна на диалог, заяви и Румен Гечев (БСП).

 

„Монитор": Деца пътуват 100 км до училище

40 деца от 1 до 8 клас от горнооряховското село Горски Долен Тръмбеш всеки ден в студ и пек вече втора година пътуват по 100 км, за да отидат и да се върнат от училище. Родителите на малчуганите настояват проблемът да бъде решен радикално до дни. В противен случай заплашват да спрат децата си от училище. Проблемът в Горски Долен Тръмбеш възникнал, след като училището било закрито преди десетина години и учениците са прехвърлени да учат в съседното село Върбица, където има защитено средищно школо. Двете села се намират на 4 км разстояние едно от друго и за децата не било проблем да бъдат извозвани в ученически автобус до школото сутрин за десетина минути.

 

„Сега": Актуализацията на бюджета изправи всички срещу ГЕРБ

Всички партии без ГЕРБ са против предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет за 2014 г. Критики предизвикват както завишаването на разходите с още 448.5 млн. лв. на фона на липсващи приходи и нарастващи дългове, така и предложените алтернативи за изход от кризата с КТБ.

Това става ясно от първите коментари по предложения от служебното правителство проект за актуализация на държавния бюджет. Проектът предвижда намаляване на приходите с близо 1.06 млрд. лв. и завишаване на разходите с 450 млн. лв. Този нов дефицит от близо 1.6 млрд. лв. (заедно с минуса при еврофондовете и НЗОК) трябва да се покрие с теглене на нови заеми. Допълнителен дълг в размер до 2.9 млрд. лв. се предвижда и за евентуално оказване на ликвидна подкрепа на банковия сектор.

 

„Дума": Вдигат помощите за топло с по-малко от тока

Средно с 8.84% ще се увеличат енергийните помощи заради 10-процентното поскъпване на тока от утре. Това заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той уточни, че този процент е осреднен заради различните цени на електроенергията при доставчиците. В момента тази помощ е 65.72 лв. и се отпуска за 5 поредни месеца през зимата. За да бъде увеличена помощта средно с 8.84%, необходими са още 3.24 млн. лв. за ноември и декември, заяви Христосков.

 

„Капитал дейли": Търговете за чистене на София блокираха

За втори път жалба на никому неизвестна консултантска компания блокира търга за почистване на седемте столични зони в следващите 4 години. Това е най-голямата поръчка на София - годишно столицата отделя 88 млн. за сметопочистващите фирми, а резултатът от блокирания конкурс е, че кметството поднови за нови 6 месеца договорите със сегашните изпълнители, избрани през 2010 г.

 

„Преса": Всички вложители в КТБ с достъп до парите си

Пълен достъп на всички вложители на КТБ до банковите им сметки, международно разследване чрез външно финансово разузнаване на всичко, което се е случило в банката, и пълно осветяване на банковите операции в КТБ. Това предвижда законопроект, изготвен от кандидат-депутатите на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, който ще бъде внесен в първия ден на новия парламент, а първият подпис под него ще е на лидера на движението Лютви Местан.

„Необходимо е да се узнае цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка", заяви вчера председателят на ДПС на нарочна пресконференция в Хасково. Местан припомни, че още в предишното Народно събрание партията му е внесла законопроект в 4 точки, с който да се разкрият влогове и кредити на публичните личности, но той бе отхвърлен от останалите парламентарни сили. „Не става дума за накърняване на банковата тайна, а за онези лица, които са задължени по закон да подават публична годишна данъчна декларация", уточни лидерът на ДПС.

 

„Новинар": Четири балкански страни намаляват таксите за роуминг

Четири балкански страни подписаха споразумение за намаляване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в региона до преобладаващото в ЕС ниво.

Правителствата на Черна гора, Сърбия, Босна и Македония се споразумяха постепенно да намаляват таксите за роуминг считано от 1 януари 2015 г. до нивото на цените в ЕС. В момента абонатите на мобилни оператори на Балканите плащат от 10 до 20 пъти по-високи такси за роуминг от тези в ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини