Безплатни кастрации на кучета и котки в Брезник


        Кампанията се организира от Verain Respektiere Austria и общнска администрация  гр. Брезник Това е четвърта по ред инициатива, която ще спомогне за ограничаването на популацията от бездомни животни на територията на града.

        Кастрациите ще се провеждат в периода от 30 август до 4 септември във Ветеринарна лечебница - гр. Брезник, ул.”Ангел Коцелянов” № 7

       Всички собствениците на кучета и котки са добре дошли със своите домашни любимци. Животните ще бъдат кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени, а домашните кучета се сдобиват и с микрочип, осигурен от общината.  Процедурите ще бъдат извършвани от екип от професионалисти и доказани ветеринари, съгласно изискванията на ЗВМД и ЗЗЖ. Ветеринарната интервенция се извършва под пълна упойка и минимален стрес за животното. Кастрация може да се направи на всяко куче или коте навършило 7 месечна възраст. На място служители и доболци ще информират стопаните кога ще могат да приберат своите животни след извършените процедури.

        Включването в кампанията е напълно безплатно.

      На всички кастрирани домашни кучета ще се издават заверени ветеринарно-медицински паспорти, с които собствениците ще бъдат освободени от годишен данък при регистрацията на своите питомци в общината. На основание чл. 175, ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност – собствениците на кастрираните кучета се освобождават от данък.

       По закон, стопанинът е длъжен да регистрира своето домашно куче. Тази мярка е необходима за въвеждането на ред в отглеждането на домашни кучета и котки,  също така тя е и етап в системата от мерки за ограничаването на популацията на бездомни животни. Регистрацията става лесно и бързо, с подаването на една стандартна декларация в сградата на Община Брезник – отдел Местни данъци и такси. Стопанинът доказва пред общината, че кучето му не подлежи на облагане с данък чрез представяне на ветеринарно заверен паспорт на домашния си любимец, съдържащ номера на идентификационния микрочип, стикери за поставени ваксини и отбелязана кастрация.

        Кампанията се организира два пъти годишно. През април месец, тази година с помощта доброволци от Австрия, Германия, София и Перник са кастрирани близо 90 животни.  За всички кастрирани в рамките на инициативата и регистрирани в общината домашни кучета ще се извършва безплатно обезпаразитяване по време на следващите кастрационни кампании.

     Според организаторите на инициативата акциите са много успешни и крайно необходими за хората от района, тъй като се повече хора водят домашните си любимци за обработка. По този начин се избягват нежелани потомства и  се  ограничава популацията на бездомни животни на територията на Община Брезник.

Кастрации
Кастрации
Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини