Жертвите от конфликта в Газа вече са 707

Броят на жертвите при израелската кампания в ивицата Газа вече достига 707 души, а над 4500 са ранените. Това съобщи говорител на здравното министерство на анклава, цитиран от ДПА.

При атака на израелските ВВС след полунощ срещу сграда в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа са загинали дете и трима възрастни мъже.

Според очевидци палестинската крайбрежна територия е напълно тъмна заради по-ранна атака срещу основната електроцентрала, докато израелската армия засилва артилерийските и въздушни нападения.

Над 50 бивши израелски войници отказаха да служат в резерва на израелската армия, изразявайки съжаление за дейността си във войската, която според тях има централна роля в подтискането на палестинците. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Вашингтон пост".

"Според нас войските, който действат в окупираните територии, не са единствените, които задвижват механизмите за контрол над живота на палестинците. Всъщност, цялата армия е замесена. Поради тази причина сега отказваме да участваме в задълженията си в резерва и подкрепяме всички тези, които се съпротивляват, когато биват призовани на служба", пишат войниците в петиция, публикувана онлайн.

Мнозина израелци отказват да служат в палестинските територии на Западния бряг, но структурата на армията е такава, че работата във всяка част във всякакво качество принуждава военнослужещия да играе роля в конфликта, твърдят войниците, много от които са жени и не биха били включени в битка.

"Много от нас са служили в логистични или административни поддържащи звена. Там установихме, че цялата армия помага за подтискането на палестинците", отбелязват войниците.

Междувременно се появи информация, че Хамас има ракети, които биха могли да достигнат летище "Бен Гурион", въпреки че точността на тези ракети остава ограничена. Това заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф посочи, че ПВО възможностите на Хамас все още са ограничени и няма доказателства ислямисткото движение да е използвало такива ракети.

"При сегашните боеве ракетите на Хамас паднаха северно от летището, въпреки че точността им остава ограничена. Нямаме потвърждение, че Хамас е изстрелвал ракети с топлинно насочване или че движението има достъп до ракети, като тези, които свалиха малайзийския самолет в Украйна", допълни тя.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/07/24/jertvite-ot-konflikta-v-gaza-veche-sa-707.233358

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини