Двама от КТБ остават в ареста, директор - на свобода

Двама от четиримата задържани и обвинени служители на КТБ остават в ареста. За един от тях - директор, няма достатъчно доказателства за вина, смята СГС.
Софийският градски съд реши, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства срещу трима от четиримата задържани служители на Корпоративна търговска банка (КТБ).

След няколко часа заседание и повече от шест часа размишления съдебният състав прецени, че в ареста трябва да останат главният касиер на банката Маргарита Петрова и заместник-главният счетоводител Борислава Тренева-Кючукова, предаде БТА.
Съдът излезе с решение в 02.30 часа тази нощ, съобщи БНР.

На главния счетоводител на КТБ Мария Димова беше наложена мярка за неотклонение "домашен арест" заради влошеното й здравословно състояние.

Съдът прецени, че прокуратурата не разполага с достатъчно доказателства срещу изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев, на когото беше наложена мярка "парична гаранция" 10 хил. лева.Четиримата са обвинени за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лв.

Решението на съда може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд. Ако това се случи, втората инстанция ще заседава на 22 юли.

Защита и обвинение

Защитникът на главния касиер Маргарита Петрова - Татяна Дончева, заяви, че обвинението твърди, че в КТБ има липси, което може да се установи от ревизия, но според доказателствата реална липса на главната каса на банката няма. Тя добави, че прокуратурата вече се е отказала от тезата си, че парите са изнасяни с чували и обвинението е променено.
Адвокатите на задържаните попитаха къде са парите.

Адвокат Христо Ботев смята, че четиримата са обвинени, защото не са казали в Следствието, че Цветан Василев им е наредил източването на КТБ.
Според адвокатите по делото не са представени доказателства за платежни операции, по силата на които да е осъществен незаконосъобразен трансфер.

Прокуратурата твърди, че парите са били присвоявани от 2011 г. насам. Обвинението поддържа тезата си основно чрез свидетелски показания и на базата на две графологични експертизи.

Консултации при президента

Президентът Росен Плевнелиев ще направи днсе следобед консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт за финансовата ситуация у нас. Целта е да се направят анализи на финансите на държавата и да се обсъди необходимостта от предприемане на законодателни мерки от Народното събрание.

Президентът е поканил председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателя Пламен Орешарски, заместник министър-председателя Зинаида Златанова и министъра на финансите Петър Чобанов.

На обсъжданията са поканени и главният прокурор Сотир Цацаров, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини