Навиците на хората, които процъфтяват и без стандартна работа

Не е тайна, че пазарът на труда е коренно променен през последните пет години. Хората си намират работа доста по-трудно отпреди, но за някои това е повод за радост и изобщо не е проблем.

Днес за много хора моделът на 40-часовата работна седмица изглежда старомоден. Но каква е тайната на тези хора, които и без да ходят на работа по 8 часа на ден, пак процъфтяват. Много от тях спазват образеца на професиите на свободна практика – художници, музиканти и т. н.

Ето и трудовите навици на хората, които процъфтяват финансово и без да имат класическо работно време:

1. Тези хора си създават свои собствени възможности за генериране на доходи. Вселената работи чрез тях, а не за тях. Тези хора градят сами пътищата си, а не минават по вече утъпканите пътеки. Те генерират своите възможности, без да четат наръчници. Кой е мислил, че ще имаме нужда от Facebook, преди Марк Цукерберг да ни покаже, че социалната мрежа може да улесни живота ни?

2. Те непрекъснато надграждат уменията си.

Основните минимални умения, необходими, за да бъде човек успешен в работата си, се променят непрекъснато. Например, на класическите балерини им се налага да учат хип-хоп, на адвокатите да придобиват умения за посредничество, медийните експерти вече трябва да са наясно с разликата между Flickr и Dropbox. Промяната е неизбежна. Тези, които се адаптират, оцеляват. Тези, които приемат промените, успяват.

3. Те се питат какво могат да направят за света, а не какво светът може да направи за тях.

Преди двадесет и четири години танцьорът от Бродуей Джери Мичъл се чуди как да намери начин за борба с ХИВ/СПИН и създава уникално шоу с участието на най-добрите танцьори. Днес, това шоу (Broadway Bares) е спечелило близо 12 милиона долара чрез своите годишни събития и продукции в Лас Вегас и Лондон, а Джери вече е двукратен носител на награда „Тони“ за хореограф и режисьор. Хората трябва да разберат, че неплатеният стаж или позицията на доброволец понякога може да се превърне в голяма възможност за постигане на мечтаната работа.

4. Тези хора са находчиви.

Тяхното основно умение е, че могат да сложат егото си настрана и да участват в създаването на нещо по-голямо, отколкото всеки един човек може да създаде сам. Те умеят да създават полезни сътрудничества в името на нещо голямо.

5. Те се фокусират върху предоставянето на уникални, качествени услуги.

Ценовата конкуренция е изгубена кауза, защото винаги на пазара се появява някой, който предлага по-ниски цени. Така че целта на всеки трябва да е осигуряването на по-високо качество и уникални услуги, които не могат лесно да се дублират. Интериорният дизайнер на звездите Тад Хайес умишлено поддържа бизнеса си малък, за да може да ходи на всяка среща с всеки свой клиент и да е наясно с всеки сантиметър от своите проекти. Персоналното внимание към всеки детайл е негова запазена марка, която му носи доста високи приходи.

6. Те споделят своите страсти със света.

Страстта е това, което отличава наистина великите услуги и продукти от обикновените. Когато човек прави нещо със страст, той влага допълнителни усилия и изпипваи най-фините детайли. Ако искате да се научите да процъфтявате без класическата работа от 9.00 до 18.00 часа, трябва да превърнете вашата страст в свои бизнес.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини