Иде третото суперлуние за тази година! (видео)

С две суперлуния започна новата 2014 г. Третото такова космическо явление предстои. Първите две бяха в рамките на един и същи месец – януари, което се случва доста рядко, а предстоящото астрономите очакват на 12 юли.

Суперлунието е онова положение на Луната, когато нейната орбита е много по-близо до Земята от обичайното разстояние между двете космически тела. Ефектът от това приближаване е особено зрелищен, когато съвпадне с пълнолуние.

„Луната изглежда много по-голяма от обикновено, макар разликата в разстоянието й от Земята да е едва два процента, обяснява на сайта на американската космическа агенция д-р Джеймс Гарвин, главен научен консултант в центъра за полетите „Годард” на НАСА. Това явление се нарича суперлуние, тъй като е много ярко”.

По време на суперлуние нашият спътник в Космоса изглежда с 14 % по-голям и с 30 % по-ярък от обичайното, обяснява още сайтът на НАСА. По правило суперлунието не оказва според учените видимо влияние върху Земята, с изключение на по-силните приливи на океаните и моретата.

При преминаването на перигея по време на новолуние и пълнолуние Луната предизвиква по-силни приливи, отколкото при обикновено суперлуние, пише EarthSky.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини