Станишев не абдикирал, а поемал по-перспективни задачи

Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а „полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво, каза Атанас Мерджанов.
От снощи Атанас Мерджанов е новият председател на ПГ на Коалиция за България по предложение на лидера на БСП Сергей Станишев. Той коментира пред bTV изненадващото решение на Станишев да напусне българския парламент и от 1 юли да стане депутат в европейския.

„Нужна е по-активна роля на лидера на ПЕС. И двете реалности са динамични и сложни (политическата ситуация в България и ЕС – бел. bTV), но ролята му в ПЕС е подчертана – в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа”, обясни червеният депутат. Същата аргументация вчера поднесе пред журналисти и самият Станишев.

Според Мерджанов, не било необходимо лидерът на БСП да бъде на банката в парламента или на стола в „Позитано”, за да ръководи партията успешно.

„Парламентарната група до голяма степен е самостоятелен орган със своя логика на решенията, които са колективни. А и все пак говорим за ограничен срок на това Народно събрание, така или иначе. Затова трябва да се поемат по-перспективни предизвикателства пред БСП”, каза още Мерджанов.

Той подчерта, че на консултациите между политическите лидери в петък трябвало да се определи „времевият ресурс” за нови избори – така оставката на кабинета щяла да дойде след постигане на разбирателство между основните политически сили.

На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, Мерджанов отговори така:

„В политиката са възможни всякакви конфигурации. Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ”.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини