YouTube към артистите: подписвате нови условия или се махате

Не е тайна, че YouTube готви пускането на платена музикална стрийминг услуга, но днес стана ясно, че гигантът ще блокира видеоклипове на инди артисти, които не подпишат новите условия, съобщава Financial Times. YouTube вече е подписала сделки с големите лейбъли, но сериозно заплашва да блокира артисти от цялата платформа, без значение безплатна или платена, ако не се съгласят с новите условия на стрийминг услугата. 

Financial Times цитира шефa на съдържанието и бизнес операциите Робърт Кънц, който потвърди, че видео порталът ще блокира всеки артист или лейбъл, който не се съгласи да предлага съдържанието си в новата платена услуга, "за да се подсигури, че цялото съдържание на платформата е покрито от новите условия". 

От друга страна Гардиън допълва, че тази промяна може да засегне и големите артисти, включително тези от ранга на мегапечелившата Adele и набиращите скорост Arctic Monkeys от YouTube.

Говорител на YouTube заяви пред The Verge: "Целта ни е да направим от YouTube страхотно музикално изживяване, което да е глобална платформа, където да се свързват артисти и фенове, като в същото време не се засягат източниците на приходи за музикалната индустрия. Добавяме музикални стрийминг функции в YouTube с това на ум - за да донесем на музикалните ни партньори нови приходи от стриймове като допълнение на стотиците милиони долари, които YouTube генерира за тях всяка година. Много сме развълнувани, че стотици големи и независими лейбъли си партнират с нас."

Източник, запознат със ситуацията, е потвърдил пред The Verge, че повечето детайли от публикацията на Financial Times са акуратни. YouTube не искала да пуска платена услуга и след това да показва някои видеа чрез рекламно подкрепен модел или да предложи на потребителите възможност да свалят клипове за офлайн гледане, но да не можела да предложи това за големите имена като Adele и Jack White. 

Очаква се YouTube да започне блокирането на артисти, чиито лейбъли не са подписали новите лицензионни условия в страните, където важат тези сделки, в следващите няколко дни, въпреки че пускането на платената услуга няма да се случи скоро. 

Остават въпросите, може ли Google да принуди лейбъли като XL Recordings (Adele, Prodigy, The White Stripes, The XX, M.I.A и др.) да се включат в новата платена музикална стрийминг услуга, както и защо не им се предлага възможността да си запазят милионите гледания и видеоклипове, ако смятат, че приходите от там са достатъчни. 

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини