Библиотекари предлагат румсервиз на книги

Времената се менят, а с тях и нравите.

Когато чуете, че някъде се предлага румсервиз, със сигурност първата ви асоциация е за доставка на храна и напитки. Надали на някой му минава през ума, че може да иде реч и за предлагане на книги.

А това е факт. И то в Хасково.

Иновативният подход да популяризират четенето, и то на тънката цена, каквато е стойността на читателски годишен абонамент, е на библиотекарките от храма на книгите в читалище „Заря“.

Разносът на книги се цели най-вече в хората, които обичат да четат, но са твърде заети и не успяват да намерят време дори да отидат до библиотеката. Затова по почина от поговорката за Мохамед и планината, библиотеката решава да отиде при тях.

Библиотекарките изготвят месечен каталог с най-новите заглавия от попълнението на библиотеката и ги предлагат на работещите в магазините, заведенията и офисите. Читателят си избира книгата, библиотекарите му я носят, а след месец, колкото е срокът възможен за задържането на четивото, си я взимат обратно и оставят списъка с нови заглавия. Единственото условие за читателите, които ползват румсервиза, е да имат библиотечна регистрация. Годишният абонамент за възрастни е 7 лв, за студенти-5, 3 лв. е цената за ученици и пенсионери.

Само за седмица, откакто върви румсервизът на книги, който е абсолютно безплатен, от библиотеката вече имат четирима запалени почитатели на новата си услуга, коментира Петя Милушева.

Засега находчивата инициатива покрива само централната градска част, но е с амбиции да разширява полето на действие в града.

Затова за „ало, трябва ми книга“, може да звъните на телефон 038/624901 или пък да си поръчате четиво на имейл: zaria_biblioteka@abv.bg

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини