КС образува дело за касиране на евроизборите

Конституционният съд образува дело, в което ще трябва да реши дали резултатите от изборите за Европейски парламент да бъдат касирани. 

Съдът беше сезиран от 49 депутати от "Атака" и БСП (нужни са минимум 48 - б.р.) да се произнесе дали резултатите са незаконосъобразни. Инициативата беше на партията на Волен Сидеров, която изненадващо още същия ден получи подкрепа от 28 гласа от левицата. 

Преди това от "Атака" поискаха от главния прокурор да атакува резултата от изборите пред Конституционния съд заради "масово купуване гласове".

За докладчик по делото е определен Анастас Анастасов, който преди да стане конституционен съдия беше депутат от ГЕРБ.

Междувременно Реформаторският блок също се обърна към институциите с искане да бъде сезиран Конституционният съд за незаконност на изборните резултати. Дясната коалиция настоява ЦИК да разпредели наново 17-ия мандат за евродепутат след повторно преброяване на бюлетините.

Вчера, след като подкрепящата правителството партия ДПС се обяви за предсрочни избори "в името на стабилността на страната", от ГЕРБ, Реформаторският блок и "България без цензура" настояха такива да се състоят незабавно. 

Очаква се днес БСП да заяви официалната си позиция на пресконференция в парламента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини