Промените в ЗУТ са вече в Министерския съвет

Какви трябва да бъдат съвременните градове, градските пространства и модерните сгради, транспортните връзки с иновативни решения за промяна в пешеходната, велосипедната, автомобилната и на масовия градски транспорт мрежа?


Повишаване на качеството на проектите чрез прилагане на иновативни системи, технологии и материали, както и анализиране на натрупания опит от добри и не толкова добри практики при  реализиране проекти през настоящия програмен период, са основното предизвикателство пред професионалната общност, бизнеса и  институционалните лидери. Тази проблематика е фокус на Urban Innovation Forum 2014.

Като част от експертната група в Министерството на инвестиционното проектиране, която разработва новия пакет от документи, свързани с проектиране, строителство и последващ мениджмънт на сградите, мога да съобщя, че Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията вече е внесен в Министерският съвет.

Това каза  арх. Венета Карагьозова от МИП при откриването на Urban & Building Innovation Forum.  Заедно с основния нормативен акт МИП представя и пакет от мерки, които целят да намалят регулаторната тежест в проектирането и строителството.

В хода на работата по ЗИД на ЗУТ узря идеята да се създаде нов пакет от закони, които да регламентират по европейски правила  проектирането, планирането и строителството. В основните принципи се стремим да постигнем:

- Устойчивост на нормативните актове - да работят, да не подлежат на тълкуване.
- Равнопоставеност и ясна дефинираност на отговорностите на всички участници в инвестиционния процес.

В момента в ЗУТ има 4 важни участника: възложител (инвеститор), проектант, консултант, технически ръководител и строител. Липсва държавната или общинската администрация като участник в този процес. При създаването на фигурата на консултанта идеята беше да бъде "удължената ръка" на държавата или общината така, че да гарантира законосъобразност във всяка една стъпка и всеки етап от инвестиционния процес. Не стана така. Консултантите не винаги представляват точно тази "удължена ръка" на държавата. В такъв случай ние бихме искали да се въведе директно одобряващата институция или на друго ниво регистриращата институция.

Очакваме тези промени да доведе до облекчаване на административната тежест в инвестиционния процес.

Арх. Венета Карагьозова каза още, че се предлага друга категоризация на сградите, диференциране на необходимите документи  за въвеждане на сградата в експлоатация според категорията на сградата. Тя подкрепи опита в европейски страни за продължителни обществени обсъждания на устройствените планове до постигане на  консенсус и обеща да представи пред професионалната общност внесените в МС документи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини