Деян Енев освети Малката домашна църква в Хасково

Деян Енев освещава Малката домашна църква

„Избягвам да пиша за лоши неща. Преди години написах разказ за едно момиче, което се самоубива, като се хвърля от осмия етаж. По-късно се случи нещо, което повтаряше написаното – момиче наистина се хвърли от този осми етаж. Тогава много мислих. Не знам дали от суеверие или от нещо друго, но престанах да пиша за лоши неща”. Това разказа на среща с читатели в хасковската регионална библиотека писателят Деян Енев. В областния град той представи новата си книга, 14 поред – „Малката домашна църква”.

Силата на словото е една от най-големите загадки пред човечеството. Неотдавна се появи съобщение за руски учени, които твърдят, че произнасянето на определени думи може да промени ДНК на човек. Техни лабораторни опити го доказали. Самият Деян Енев пък сподели пред аудиторията в хасковската библиотека, че ДНК на човека и маймуната са почти еднакви, различават се само в 2 процента. И все пак в единия случай имаме маймуна, а в другия – човек.

Дали словото има силата да променя действителността или да предизвиква събития, можем само да гадаем.

Но че ще погледнете по малко по-друг начин на живота, след като прочетете „Малката домашна църква” на Деян Енев, е повече от сигурно. В нея думите не са просто думи, а слово.

Най-сложно е да се пише просто. Деян е извървял трънливия път до простотата, в неговите притчи (или както той скромно ги нарича „текстове”) ще откриете ужасно сложни неща, казани съвсем простичко, с по няколко думи.

Преди години негов разказ се падна на изпита за седмокласници, за преразказ. Тогава мнозина се опасяваха, че децата няма да го разберат. Самият Деян онази сутрин отишъл да запали свещ за децата. Но те го разбрали много добре. Това всъщност не бе тест за децата, а за самия писател.

Авторът бе представен от журналиста Божидар Грозев. Рецензентът бе на мнение, че творбите в сборника всъщност са хайку. Нов жанр. «В притчите в «Малката домашна църква» се натъкваме на 24-каратова поезия», каза Грозев.

Незнайно защо поетите смятат, че метафорите са запазена територия на поезията. «Това програмен разказ ли е?», обърна се рецензентът кам автора.  

«Един писател не бива да се взема твърде насериозно», отвърна Деян Енев. И разказа как след като се паднал негов разказ на изпита за седмокласници, от много медии го търсили да го питат какво е искал да каже.

Както бе казал Радичков преди години: «Новата ми книга излезе от печат. Сега чакам критиците да ми обяснят какво съм искал да кажа».

Премиерата на новата книга на Деян Енев в Хасково бе като освещаване на нов храм. Защото «малката домашна църква» във всеки един от нас е с размерите на истинска духовна катедрала.

А на входа й пише: «Не в силе Бог, а в правде».

Тодор Кръшков             

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020

Случаен виц

Последни новини