Деян Енев освети Малката домашна църква в Хасково

Деян Енев освещава Малката домашна църква

„Избягвам да пиша за лоши неща. Преди години написах разказ за едно момиче, което се самоубива, като се хвърля от осмия етаж. По-късно се случи нещо, което повтаряше написаното – момиче наистина се хвърли от този осми етаж. Тогава много мислих. Не знам дали от суеверие или от нещо друго, но престанах да пиша за лоши неща”. Това разказа на среща с читатели в хасковската регионална библиотека писателят Деян Енев. В областния град той представи новата си книга, 14 поред – „Малката домашна църква”.

Силата на словото е една от най-големите загадки пред човечеството. Неотдавна се появи съобщение за руски учени, които твърдят, че произнасянето на определени думи може да промени ДНК на човек. Техни лабораторни опити го доказали. Самият Деян Енев пък сподели пред аудиторията в хасковската библиотека, че ДНК на човека и маймуната са почти еднакви, различават се само в 2 процента. И все пак в единия случай имаме маймуна, а в другия – човек.

Дали словото има силата да променя действителността или да предизвиква събития, можем само да гадаем.

Но че ще погледнете по малко по-друг начин на живота, след като прочетете „Малката домашна църква” на Деян Енев, е повече от сигурно. В нея думите не са просто думи, а слово.

Най-сложно е да се пише просто. Деян е извървял трънливия път до простотата, в неговите притчи (или както той скромно ги нарича „текстове”) ще откриете ужасно сложни неща, казани съвсем простичко, с по няколко думи.

Преди години негов разказ се падна на изпита за седмокласници, за преразказ. Тогава мнозина се опасяваха, че децата няма да го разберат. Самият Деян онази сутрин отишъл да запали свещ за децата. Но те го разбрали много добре. Това всъщност не бе тест за децата, а за самия писател.

Авторът бе представен от журналиста Божидар Грозев. Рецензентът бе на мнение, че творбите в сборника всъщност са хайку. Нов жанр. «В притчите в «Малката домашна църква» се натъкваме на 24-каратова поезия», каза Грозев.

Незнайно защо поетите смятат, че метафорите са запазена територия на поезията. «Това програмен разказ ли е?», обърна се рецензентът кам автора.  

«Един писател не бива да се взема твърде насериозно», отвърна Деян Енев. И разказа как след като се паднал негов разказ на изпита за седмокласници, от много медии го търсили да го питат какво е искал да каже.

Както бе казал Радичков преди години: «Новата ми книга излезе от печат. Сега чакам критиците да ми обяснят какво съм искал да кажа».

Премиерата на новата книга на Деян Енев в Хасково бе като освещаване на нов храм. Защото «малката домашна църква» във всеки един от нас е с размерите на истинска духовна катедрала.

А на входа й пише: «Не в силе Бог, а в правде».

Тодор Кръшков             

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини