Нито едно разкрито нападение над журналист

Васил Иванов, разследващ журналист

Вече осем години ГДБОП не успява да подведе под отговорност заподозрени за взрива пред дома ми. Аз имам подозрения, ГДБОП имат и нищо. Това каза разследващият журналист Васил Иванов. И добави – когато през 2007 година нападнаха Асен Йорданов (бел. ред. – журналист от „Биволъ”), той се справи сам, защото е каратист. А нападението беше с метални прътове и ножове.

През 2006 година пред жилището на Иванов в „Банишора” беше поставена бомба, която избухва в 3 през нощта. Тогава журналистът не е в дома си, а пораженията са страшни – изкъртена врата, разрушени врати, повреден асансьор. В сутрешния блок на Нова телевизия Васил Иванов добави, че вече е наясно кой го е поръчал, но няма доказателства.

При мен се стигна дотам, че трябваше да се явя на детектора на лъжата. Обаче им казах, че на шестата минута искам да ми кажат резултатите, както е процедурата. ГДБОП и шефът им Станимир Флоров по това време не се съгласиха. Стойкаджия до стойкаджия. Може да съм в далавера с бомбаджията, както вървяха слуховете, но да го докажат – един случай няма разкрит за посегателство срещу журналист. Защо само в България не се разкрива корупцията – защото тези хора, които трябва да я разкрият, са част от нея, убеден е Сашо Диков. Неговата кола беше взривена преди няколко години.

Иван Бедров

Ние сме си за бой – защо не сме пред МВР, за да поискаме да си свърши работа, попита Иван Бедров. МВР съществува като покровител на разни схеми, на източване на ДДС. Защо в България има в пъти повече частни охранители, отколкото полицаи, продължи Бедров.

Асен Йорданов с наградата Leipzig Media Award. Тя се присъжда на изявени журналисти, издатели и медийни институции, които са ангажирани с каузата за защита на свободата на словото и правейки това се излагат на риск.

Около година след като бях нападнат (декември 2007 година), видях прокурорската преписка и в нея се казваше, че това е било опит за убийство. Това заяви журналистът Асен Йорданов. Ако не бях се занимавал с бойни изкуства и не бях реагирал навреме, може би щях да съм мъртъв. Нападнаха ме на 50 метра от дома ми – единият нападател опита да ме наръга с боен нож, а другите ме удряха с тръби. Имах контузии по главата, ожулвания по ръцете. Разкрития няма.

По-късно имаше втори опит да бъда нападнат, но разбрах още докато беше на ниво „поръчка” и по мои данни ставаше дума за висш магистрат, който още си е на работа, каза Йорданов. Той добави, че има подозрения защо са го поръчали – заради една от най-големите далавери със земи по Черноморието.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини