Повече от половината деца са пасивни пушачи у дома си

Проучване показа, че повече от половината български деца между 3 и 7-годишна възраст растат с тютюнев дим около себе си.
У дома си, близо до децата си, пушат почти 46% от бащите и 40% от майките, а също и бабите и дядовците, но в по-малък дял, показва национално представително проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено през 2013 г.

Най- много са родителите-пушачи в Силистра (81.9%) и Добрич (78.1%), Враца (76.7%) и Видин (72.1%). Най-малко са в София област (40.7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%).

В 11.9% от семействата по време на бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. В тези случаи децата са се раждали средно със 100 гр. под теглото на останалите бебета. Непушачи през бременността са 51.7% от семействата.

Центърът е установил закономерности между вредния навик и нивото на образование, както и начина на живот на анкетираните. Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование, докато непушачите са предимно висшисти.

Родителите-пушачи посочват като приоритет професионалните си задължения и по-рядко отделят време за грижи за здравето и спортуване. Според експертите от НЦОЗА пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система.

По-голям брой родители пушачи отколкото непушачи съобщават за чести и остри респираторни инфекции, както и за значително по-чести боледувания от бронхити и пневмонии. Родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си. Най-разпространена практика е "пушенето на балкона".

От Центъра припомнят, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни - чрез подражание.

Детски конкурс "Не на цигарите"

Започва 18-ото издание на Международния конкурс за детска рисунка "Не на цигарите!". Право да участват имат деца на възраст от 5 до 11 г. Крайният срок за изпращане на рисунките е 5 май 2013 г. в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул."Академик Иван Гешов" 15. Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Резултатите ще бъдат публикувани на www.ncpha.government.bg.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини