10 неща, в които французите са най-добрите

Франция е впечатляваща страна. И никой не знае това по-добре от самите французи. В нея има прекрасни градове, пълни с история, слънчеви плажове, заснежени планини, вековни гори, просторни полета. Има поне 10 неща, които французите правят на изключително ниво от гледна точка на американската тв Си Ен Ен. В списъка обаче не са включени вината, което за тях вероятно ще прозвучи като смъртна обида.

Сиренето

Това без съмнение е клише, но Франция си остава най-привлекателната дестинация за любителите на сирена. Самият генерал Дьо Гол веднъж попитал как може да се управлява страна, която произвежда 246 вида сирене.

Някои от тях като “Реблошон” са толкова смрадливи, че сякаш са се разложили. Уханието на “Мимолет” също е плашещо за носовете и миналата година САЩ дори забраниха вноса му. Но независимо дали миришат, или не, всички те галят небцето. По света има много божествени сирена, но французите просто трябва да слязат до най-близкия магазин, за да си осигурят някое от тях.

Пазаруването

Има причина французите да измислят думата “буржоа”, която днес се асоциира с всичко материалистично. В големите магазини в Париж има от евтини марки до най-голям шик, създаден от прочути дизайнери. Любителки на френската елегантност от цял свят не пропускат да пътуват специално за разпродажбите два пъти в годината - през януари и в края на юни. Тогава чудесни като качество и изисканост тоалети може да се купят два-три пъти по-евтино. В същото време Франция не допуска големите търговски вериги да унищожават малките квартални магазинчета - хлебарници, месарници, бакалии. Бутиците в страната също са неподражаеми.

Музеите

Париж е дом на безспорно най-известния музей в света - Лувъра. Долината на Лоара пък предлага може би най-ослепителната колекция от дворци в света. Достатъчно е да се спомене Шамбор или невероятно романтичния Шенансо. Дори по-малко известните замъци като Шинон се помнят за цял живот. Можете да си представите как Жана д`Арк препуска през портата, за да се изправи смело пред английските нашественици и да ги отблъсне. Всеки френски град има своите забележителности, с които се гордее и ги опазва грижливо. Едва ли има дружа държава, която харчи толкова много за съхраняване на историята и културата си.

Влаковете

Френските влакове са бързи като самолетите. Ако искате да тръгнете сутринта от Париж и да обядвате на средиземноморския бряг, това е напълно възможно с високоскоростните влакове TGV. Те кръстосват цялата страна и френските железници правят доста добри онлайн оферти - например първа класа за малко повече от втора. Представата, че французите обичат да се наслаждават на живота, е съвсем вярна, което обаче не значи, че това трябва да става бавно.

Задръстванията

Френският шофьорски етикет е ужасен: “Минавам точно оттук и никой не е способен да ме спре.” А това е равносилно не само на апокалиптични “тапи”, но и на много пътни инциденти. Години наред властите се бореха с драстични глоби и камери да ограничат катастрофите и в крайна сметка успяха. Заради задръстванията в големите градове са много популярни мотоциклетите и скутерите, но те са кошмар за останалите шофьори. Французите са известни и с това, че винаги тръгват във ваканция по едно и също време и в тези дни цялата държава се превръща в едно гигантско задръстване.

Учтивостта

Французите учтиви? Не би могло да им се отрече, че те владеят изкуството да бъдат безупречно любезни и много дистанцирани едновременно. Златното правило е просто - всеки разговор трябва да започва с “бонжур” (“добър ден”) или “бонсоар” (“добър вечер”). Това не е като “здрасти”, а е разпознаваемият френски код за: “Да, тук съм, проявявам уважение към вас, така че вие също трябва да ме уважавате и да се държите възпитано с мен”.

Сексапилът

При французите той се изразява в чара на търкалящото се “р”, в демонстрираното на повърхността безгрижие и най-вече в радостта от живота. Френските мъже и жени познават законите на привличането еднакво добре и никога не престават да играят. Почти задължително е всеки да изглежда секси и да оставя силно впечатление. Освен с фините си и крехки фигури французойките пък са известни и с друго - това са най-добре поддържаните жени, когато минат 50-те.

Луксът

Това е нещо като автоматизъм. Каже ли се “луксозна стока”, веднага се лепва определението “френска”. Днес това се олицетворява от марки като “Вюитон”, “Диор”, “Шанел”, “Мое&Шандон” и много други. Луксът се усеща в десетките стилни парижки кафенета, в хотелите, дори и тези, които са на разумни цени. Туризмът в много държави по света се опитва да копира този наистина вmечатляващ френски стил.

Отношението

към клиентите

Французите имат желязно правило: “Клиентът е крал.” И стига този крал да не е Луи XVI, всичко е наред. Независимо от фасадата на намусено безразличие френските услуги могат да бъдат прекрасни. Мрачният сервитьор не ви мрази, просто той е професионалист, а вие сте аматьор на негова територия. Същото се отнася за продавачите в големите магазини. Единственото, което трябва да правите, е да упорствате, od се усмихвате и да информирате какво точно искате. Французите харесват хората, които знаят какво искат, и правят всичко по силите си, за да им помогнат да го получат (стига да не са улучили времето точно преди обедната им почивка).

Глобализацията

Франция има най-добрата политика по глобализацията - тя посвещава толкова много време да се оплаква как чуждестранните нашественици завладяват и съсипват икономиката ѝ, че никой не забелязва кога и как френските продукти са се разпространили по цялата планета. Проверявали ли сте скоро кой е доставчикът ви на ток или вода, кой притежава транспортната ви система, кой държи част от банките ви? Особено ако живеете в Европа, има голям шанс в страната ви да присъстват поне няколко от големите френски компании. Да не говорим за френските марки във всеки магазин за дрехи по света.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини