АПИ поема поддръжката на пътищата и в по-малки градове

Агенция Пътна инфраструктура" добави в списъка си със задължителните за поддръжка и почистване пътища и тези, които са в населени места с до 100 хиляди жители.

До момента зимното почистване и като цяло поддържане на тези пътища бе задължение на самите общини, но след приетите днес промени в Закона за пътищата АПИ се заема и с тях.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов, който е член и на парламентарната транспортна комисия, обясни пред журналисти, че причината за подобно изменение е чисто финансова, тъй като много често самите общини са нямали възможност да изпълняват тези свои ангажименти.

"Появяваха се трудности в координацията между местните власти и Агенция „Пътна инфраструктура", една фирма беше в границите на населеното място, друга извън. Промяната цели да облекчи дейността по поддръжката на отсечките, които са част от републиканската пътна мрежа и се намират в границите на населените места", обясни Костадинов.

Народният избраник подчерта, че парите, които до момента са били давани на общинитеза това им задължение, ще бъдат пренасочени към бюджета на АПИ. "Досега обаче обикновено имаше недостиг за поддържането на тези пътища", отбеляза Камен Костадинов. Той обяви, че самите общини приемат тази промяна много добре.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини