Затворник иска 10 бона заради настинка!?

Затворник от Бобовдолския затвор поиска 10 хил. лв. от държавата заради настинка в изолатора. Пандизчията се жалва пред магистратите, че неправомерно е бил наказан от ръководството на затвора с "изолиране в наказателна килия" за 10 дни.

Наказанието е регламентирано със заповед на началника, която по-късно е отменена с определение на Дупнишкия районен съд. Така докато стоял в изолатора, се разболял и от това "претърпял неимуществени вреди, засягащи психическото и физическото му здраве".

Искът бил депозиран в Административния съд в Кюстендил, който обаче отхвърлил претенциите на пандизчията, пише в. "Монитор".

Това далеч не е първият подобен случай. Преди десетина дни стана ясно, че затворник от Бобовдолския затвор е завел дело срещу държавата заради малкото количество храна, която получава в зандана.

Заради това той поискал 5 хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди. В жалбата си той е написал, че вредите се изразяват в "лишаване от храна, която ми се полага като грамаж и порция", поради "немарливост на началника на ОЗ Бобов дол".

По делото е разпитан и друг затворник, който е бил категоричен, че порционът, който се дава, не е пълен и има разлика между порциите, давани на българите и ромите, като представителите на малцинствата се хранели по-добре зад решетките.

За периода 2011-2013 година страната ни е осъдена да плати 47 380 евро обезщетения по дела, заведени заради лошите условия на живот в местата за лишаване от свобода у нас, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Тези обезщетения са присъдени по 7 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата е равна приблизително на 93 000 лева.

Най-голямо обезщетение е присъдено по делото "Шахънов срещу България" - 7000 евро плюс 2000 евро за съдебни разноски.

Недостатъчният сграден фонд, влошените битови условия в жилищните помещения и пренаселеността в българските затвори са най-честите оплаквания на затворниците.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини