Това, което ни убива, ТОП10

Когато човек се разболее и има нужда от лечение, той неволно става част от един бизнес за милиони.

Според експерти в здравеопазването разходите за лекарства през 2014 година в световен мащаб ще бъдат в размер на близо на 1 трилион щатски долара. А здравното осигуряване на средно американско семейство през 2013 г. е струвало 16 000$.

Отвъд числата и цифрите трябва да отбележим, че за повечето хора, живеещи в развития свят, медицината и здравеопазването са относително достъпни. Но има и милиони, предимно живеещи в Африка и Азия, за които дори достъпът до основни санитарни условия и чиста питейна вода е ежедневна борба.

CNBC подреди 10-те водещи причини за смъртността в света според данни от 2011 година на Световната здравна организация (СЗО) - както оценка на въздействието им върху физическите лица, така и върху икономиките на страните им.

1 - Исхемична болест на сърцето. Общо смъртни случаи за година: 7 млн. души. Разходите за лечение само в САЩ са над 110 милиарда долара. Средствата за профилактика годишно също са няколко десетки хиляди долара. Според статистиката в Латинска Америка жертвите на тази болест ще нарастнат със 145% в периода от 1990 година до 2020 година.

№2 – Инсулт. Общо смъртни случаи за година: 6,2 млн. души. Разходите само за САЩ – приблизително 43 милиарда долара. Както и у нас, така и по целия свят, инсултът е водещо заболяване, водещо до фатален изход. Рискът от инсулт се увеличава при неправилно хранене, липса на физическа активност, прекомерна консумация на алкохол, възраст и затлъстяване, отчитат от СЗО.

№3 – Възпаления на долните дихателни пътища, грип, пневмония и туберкулоза. Общо смъртни случаи за година: 3,2 млн. души.Над 1 милион души се хоспитализират всяка година само в САЩ заради пневмония и други инфекции на белите дробове и долните дихателни пътища. От тях умират около 50 000. Според СЗО над 95 процента от смъртните случаи от туберкулоза и пневмония се случват в страните с ниски и средни доходи. В световен мащаб всяка година 530 000 деца се разболяват от туберкулоза. Заболелите от пневмония са милиони.

№4 - Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма и емфизем. Общо смъртни случаи за година: 3 млн. души. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Освен белите дробове заболяването засяга и целия организъм. Основната причина за ХОББ е тютюнопушенето, смятат експертите от СЗО. Според данни на Европейската респираторна асоциация всеки десети смъртен случай в Европа се дължи на тези болести. През 2010 г. беше изчислено, че преките разходи на здравеопазването за лечението ХОББ и астма в САЩ достига до 30 милиарда щатски долара, а непреките разходи са още около 20 милиарда долара.

№5 – Диария и стомашно-чревни епидемии. Общо смъртни случаи за година: 1,9 млн. души. Звучи странно, че в началото на XXI век подобни болести могат да отнемат живота на толкова много хора. Въпреки че са предотвратими и лечими, стомашно-чревните проблеми и диарията са втората най-често срещана причина за смъртта при деца под петгодишна възраст в световен мащаб. Приблизително 760 000 деца до 5 години умират всяка година от подобни заболявания, отчита СЗО. Оттам допълват още, че всяка година се регистрират в света около 1,7 милиарда случаи на диария годишно, най-вече причинени от лоша хигиена и замърсена питейна вода. Според Световната банка липсата на достъп до канализация и чиста вода струва на световната икономика 260 милиарда щатски долара годишно, което например е повече от целия БВП на Чили.

№6 – ХИВ/СПИН. Общо смъртни случаи за година: 1,6 млн. души. Според данни на ООН над 30 милиона души живеят с ХИВ днес. Макар в наши дни да е постигнат значителен напредък в превенцията и лечението на вируса, той остава един от водещите причинители на смърт в света. Годишно за лечение на болните от ХИВ/СПИН по света са нужни около 22-24 милиарда щатски долара.

7 – Рак на белите дробове. Общо смъртни случаи за година: 1,5 млн. души. Според изследване на американската асоциация на онкоболните лечението и борбата с рака на белите дробове в световен мащаб струва над 180 млрд. долара на година. Лошото е, че в повечето от случаите изходът е фатален. Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак и в САЩ. Само през 2013 година в САЩ от тази болест са починали близо 160 000 души.

8 – Диабетът. Общо смъртни случаи за година: 1,4 млн. души. Диабетът е болест, за която се говори много в наши дни. Американската асоциация на диабетиците изчислява, че за година само в САЩ разходите за борба и лечение с диабета достигат 245 милиарда долара. Само в САЩ диабетът отнема приблизително 230 000 живота всяка година

9 – Смърт на пътя. Общо смъртни случаи за година: 1,3 млн. души. Днес над един милиард автомобила кръстосват пътищата в целия свят. Приблизително 3400 души умират при катастрофи на пътя всеки ден, а още хиляди са ранени, отчита СЗО. През 2012 г. само в САЩ е имало 34 080 смъртни случая по пътищата на страната. Въпреки това СЗО съобщава, че 91% от смъртните случаи по пътищата в света се случват в страните с ниски и средни доходи. Изчислено е, че глобалната годишна стойност на разходите за лекуването на ранените при пътните катастрофи се равняват на приблизително 518 милиарда долара всяка година. СЗО предупреждава, че ако не бъде постигнат напредък в борбата с пътните произшествия, смъртните случаи по пътищата за година ще достигнат 1,9 милиона до 2020

№10 – Преждевременно раждане. Общо смъртни случаи: 1,2 млн. годишно. Според СЗО 15 милиона бебета се раждат недоносени всяка година. Над един милион от тях умират от усложнения и проблеми след тяхното раждане. Приблизителната стойност на разходите за преждевременно раждане в САЩ, където едно на всеки осем бебета е родено преждевременно, е 26 милиарда щатски долара. Последните проучвания за съдбата на на недоносените бебета показват, че в страните с ниски доходи преждевременно родените бебета са заплашени от 10 пъти по-голяма вероятност да не оживеят, отколкото бебетата, родени в богати страни

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини