15 млн. лв. за сняг, въпреки че не вали

Поддържането на режим на зимна готовност е струвало около 15 млн. лв. за ноември и декември. Толкова плаща държавата на пътните фирми затова, че техниката е на стартова позиция, а материалите за борба със снега са осигурени.

Това сочат предварителните данни на пътната агенция за първата половина на зимата, която досега е почти без сняг.

"Въпреки че през ноември и декември не е имало сняг, на фирмите са изплатени общо 17 млн. лв. От тях близо 90% са отишли за дежурствата, които дават, за да са в бойна готовност, ако падне сняг", каза шефът на агенцията Стефан Чайков.

Още в началото на януари той обяви, че това ще е една от клаузите, които ще бъдат променени в новите договори. Сегашните 4-годишни контракти изтичат в края на зимата и предстои обявяване на търгове. Парите за готовност ще бъдат намалени
наполовина, категоричен бе Чайков и увери, че средствата ще отиват пак за поддръжка на шосетата, но не за сняг, а основно за кърпене на дупки. Останалите критерии за избор на фирми все още се обсъждат.

Все пак хубавото време е спестило 8,5 млн. лв. от зимното поддържане. Тези средства ще бъдат вложени в кърпене на дупки напролет.

"Още не можем да кажем за кои шосета ще отидат средствата, защото зимата не е свършила. Ако тя продължи да бъде мека до края на сезона, вероятно ще бъдат спестени още пари. Но ако падне по-сериозен сняг, едва ли", обясни Чайков.

Освен това тези средства в бюджета са в частта "текущ ремонт", което значи пълнене на дупки навсякъде. Всяка фирма ще се погрижи за шосетата, за които отговаря в съответната област. И това най-вероятно ще стане през април, когато температурите позволяват ремонти.

В студените дни и температури под 5 градуса се правят само аварийни ремонти,
които целят да се обезопаси даден участък, но не се очаква дълготраен ефект и устойчивост на асфалта.

Чайков уточни, че въпреки меката зима фирмите работят, особено тези, които се грижат за проходимостта на високопланинските проходи. Дори и при липса на сняг заледените шосета също се опесъчават и обработват с материали, за да се обезопасят.

Планираните средства за зимно поддържане този сезон са 60 млн. лв. За сравнение миналата година бяха 55 млн., от които са похарчени 47 млн. Така за цялата зима през 2012-2013 г. са спестени 8 млн. лв.

Общини плащат за свършена работа

Повечето общини имат договори, според които на фирмите се плаща само за свършена работа, показа проверка на в. "24 часа".

Бургас няма да плаща на снегопочистващите фирми засега. Договорът е така направен, че плащаме само за обем свършена работа, обясни зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев.

Във Варна клаузите са същите. Договорите с фирмите са такива, че се плаща само за свършена работа.

Във Велико Търново били спестени около 120 000 лв. месечно заради липсата на сняг.

Във Враца за чистене на сняг били заделени 310 000 лв., от които не бил платен нито лев.

Пазарджик няма да плати нищо на фирмата за зимно поддържане, ако не падна изобщо сняг, съобщи началникът на кметския кабинет Татяна Стоянова. Според сключения договор община тя плаща само за конкретно извършена работа.

Само 1716 лева е платила общината в Ловеч на фирмата за зимно почистване за дежурства. Общият бюджет за чистене на сняг е 200 400 лева.

Стара Загора има договор, според който се плаща и само поддържане на техниката в готовност. Общо са заделени за почистване на сняг 350 000 лева и засега се очертава към 300 000 да бъдат спестени, заяви зам.-кметът Йордан Николов.

Пловдив обаче плаща за поддръжка на техниката и 24-часово дежурство по 11 352 лева, въпреки че не вали сняг. (24 часа)


В София мият улици с парите за зимно почистване

Заради меката зима спестените пари за зимно почистване в София ще бъдат пренасочени към миене и метене на улиците и за лятна поддръжка.

През тази година Столичната община е предвидила 19 млн. лв. за зимно почистване на общинските пътища и трасетата, които влизат в републиканската пътна мрежа.

По закон парите, които софиянци плащат за такса смет, не може да се ползват за
пълнене на дупки например. Затова се пренасочват към дейности по почистването - като миене, метене, уборки, почистване на графити, шахти, подлези и други. Само лятната поддръжка, за която през тази година са планирани 31,3 млн. лв., включва 15 различни вида дейности, уточниха от общината.

Заради мъглата, липсата на сняг и повишеното ниво на фините прахови частици във въздуха кметството възложи миене на улиците. Така от парите за снегопочистване за периода 15-20 януари са изразходвани 103 000 лв. За това време са измити над 1930 дка общински площи.

От кметството подчертаха, че все още е рано да се каже колко точно средства ще бъдат спестени от чистене на сняг, тъй като няма гаранция, че февруари или ноември например няма да вали. Дори според прогнозите сняг се очаквал още следващата седмица.
Столичната община не плаща на фирмите за готовност, а само за реално свършена работа. Всички снегорини и машини са оборудвани с GPS системи и се следят в реално време, заяви преди дни кметът Йорданка Фандъкова.

Общината подготвя нова обществена поръчка за избор на почистващи фирми, която трябва да бъде обявена до няколко месеца. Договорите със сегашните чистачи изтича тази година. Освен нови изисквания за техника ще бъдат завишени и санкциите за несвършена работа.

Около 4 млн. лв. са били спестени от зимна поддръжка през миналата година. Така от общо 18,8 млн. лв. за тази дейност до края на ноември са били похарчени 13,5 млн. лв. Икономисаните средства са използвани за лятно почистване. До голямата зима през 2012 г. общината отделяше годишно по 15 млн. лв. Заради обилния снеговалеж тогава се наложи да се пренасочват средства от други пера. Затова през 2013 г. сумата беше завишена на 18,8 млн. лв., като размерът се запазва и тази година. Има увеличение с 200 000 лв. на парите за поддръжка на републиканската пътна мрежа и природен парк "Витоша".

2,6 млн. лв. пък са похарчени за декември и от началото на годината досега. Освен за почистване през няколкото снежни дни за декември средствата са отишли за обработка срещу заледяване на стръмни и опасни участъци.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини