Обиколката на шията казва боледува ли сърцето

Обиколката на шията дава преки сведения за риска от сърдечни заболявания. Известно е, че здравето се влияе не само от общото ниво на затлъстяване, но и от разпределението по тялото на мастната тъкан. Така дори наличието на тънка талия не предпазва от сърдечно-съдови заболявания, ако има голямо натрупване на мазнини в областта на шията.

Такива са заключението на учени от Фрамингем, цитирани от „Росбалт". В изследването им са включени повече от 3300 души, чиято средна възраст е 51 години. Средната обиколка на врата при жените била 34,2 см, а за мъжете - 40,5 cм. Лабораторно изследвали още кръвната захар, нивата на добрия холестерол (HDL), липопротеините с висока плътност. Оказало се, че сантиметрите на шията са пряко свързани с нивото на добрия холестерол. Колкото по-голяма била обиколката, толкова по-нисък бил добрият холестерол, а кръвната захар – по-висока.

С всяко увеличение на обиколката на шията с 3 см показателите на HDL-холестерола намалели с 2,2 мг за мъжете и 2,7 мг на децилитър кръв при жените. Нива на HDL-холестерола под 40 мг увеличават риска от сърдечен удар. За жените праговата стойност е 50 милиграма. Кръвната захар пък се повишава с 3 милиграма на всеки допълнителни 3 см в шията при мъжете и 2,1 мг за жените.

Източник: bolenzdrav.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини