Да за Димитровград: Против сме закриването на музикалната паралелка в СОУ "Васил Левски"

Коалиция "Да за Димитровград" се противопоставя с декларация на закриването на музикалната паралелка в СОУ "В.Левски"

Коалиция „Да за Димитровград” излезна днес с декларация, в която категорично застава зад учителския колектив на СОУ „В.Левски” и в защита на единствената музикалната паралелка, оцеляла през годините. Според коалицията, има изявления на инспектори от Регионалния инспекторат в Хасково, че тази паралелка няма бъдеще и има желанието тя да бъде закрита.

"Училище „В.Левски”  преди 10-12 години, бе извоювало своето място в областта на музиката в национален мащаб. Началото на музикалните профили бе поставено през 1989 година, с големите усилия на музикалния педагог Николай Запрянов и Директора г-жа Василевска. 11 години тук музикалните педагози сееха семенцата, които поникваха и днес в цяла България и в много държави, има възпитаници на точно тези педагози. Самото присъствие на специалистите, които работят  за музикалното образование на децата, издига равнището на нашия град", заявяват от "Да за Димитровград".  

Настояват още музикалното образование в училището да остане, защото така ще останат без работа учители, а образованието на децата няма да бъде в дух на креативност и свободомислие. От Коалицията са загрижени и за талантливите деца, които искат да се посветят на музиката, но след евентуалното закриване на паралелката няма да останат в града.

От "Да за Димитровград" припомнят, че СОУ "В.Левски" е ресурсно и в него своя шанс да изучават музика ще имат деца от другите населени места на общината. "Наш дълг като общински съветници, е да сме информирани и гъвкави в преценката за това, кое е добро за децата и какво трябва да се прави, за да развиват талантите си", заявяват още от коалицията и държат музиката да е неделима част от образованието на децата.

"Емблемата на у-ще „В.Левски” е лира и четки за рисуване. За съжаление, паралелките по изобразително изкуство отдавна ги няма. Ако сега се премахне и профил „Музика”, то най вероятно емблемата трябва да бъде банкнота, защото ние подозираме, че в „орязването” на тази паралелка отново, както навсякъде в живота, става въпрос за икономия на пари. Нека не забравяме, че когато икономисваме пари за сметка на децата – това излиза безвъзвратно скъпо за бъдещето на България. А ако пък водещи тук са някакви междуличностни конфликти, ние сме хората, които трябва да ги прекратим категорично, заставайки на правилната страна - на страната на децата, на страната на учителите, на страната на училището" се посочва още в декларацията, разпространена днес до медиите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини