Уникален подземен водопад в пещерата "Дяволското гърло" става достъпен за туристи през 2014г.

Метална пътека, водеща до най-високия подземен водопад на Балканите, ще има в пещерата „Дяволското гърло” в Родопите. Това съобщи Владимир Солаков – представител на туристическото дружество, стопанисващо пещерата.

В момента се изготвя проект за неговото изграждане, а идеята е съоръжението да бъде факт през 2014 година. „Подземният водопад в пещерата „Дяволското гърло” е на няколко нива, като общият пад на водата, която се събира е 60 метра. Това го правят най-високият подземен водопад на Балканския полуостров, което е доста впечатляващо”, обясни Солаков.

До сега подземният водопад в пещерата е бил недостъпен и не може да се види от туристите, защото е в скален процеп. От дружеството се надяват през зимните месеци да успеят да съгласуват проекта и той да получат одобрение от институциите, тъй като няма да има отливане на бетон и няма да се наруши по никакъв начин екосистемата. Съоръжението за достъп до природния феномен ще бъде изградено с приходи от посещения на туристите в пещерата.

Чрез изграждането на металната пътека, посетителите ще могат да достигат до него и да го видят в цялото му величие, което ще бъде уникално, коментира Солаков.

След направата на пътеката, дружеството се надява да привлече както повече посетители в „Дяволското гърло”, така и да накара хората, които са идвали през годините, отново да се върнат и да разгледат пещерата с единствения по рода си подземен водопад на Балканите.

Загадъчността, която витае около пещерата, е дала началото на многобройни легенди още от далечното минало, когато траките са били владетели на тези земи. Те смятали, че „Дяволско гърло“ е портал към отвъдното и хвърляли тук умрелите си вождове и войни, за да им осигурят безсмъртие. Освен това „Дяволско гърло“ се  свързва с прословутата легенда за Орфей.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини