Станишев: Властта не ми е самоцел. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък проследяват ставащото в политическите парти на фона на протестния натиск.

"За Коалиция за България властта не е самоцел. Няма как Народното събрание да остане безучастно към това, което се случи. Всички видяхме сцени на насилие по същество. Опитът за превземане на сградата на българския парламент, тези, които стоят дълбоко зад организацията на тези събития, сега напускат залата".
Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в декларация от парламентарната група.
Междувременно парламентарната група на ГЕРБ напусна залата.
"Бяха докарани организирани ултраси с една цел - да щурмуват сградата на парламента. В коя демократична държава в ЕС подобно вандалско действие, подобен метеж са допустими? Трябва да се сложи разграничителна линия между правото на демократичен процес на всеки гражданин. Това се случва, благодарение на промяната от 12 май тази година.
В чий интерес е всичко това? За кого се прави", попита той...
Според него това е съвсем закономерно поведение за ръководството на ГЕРБ и нейния лидер...
Сергей Станишев заяви, че в името на завръщането на Бойко Борисов на власт, се случва голяма част от напрежението в страната.
Той обясни, че в продължение на 4 години се е насаждала омраза, а всеки инакомислещ, който се е осмелил да се противопостави на тази властова машина, е бил прегазван морално, политически и гонен...
„Осъзнаваме срещу какво сме се изправили. Срещу една сила, за която правилата и законът няма никакво значение, които са готови да извадят младите хора на преден план, да ги използват като жив щит, за мутри, които стоят зад тях, замерват полицаите и се опитват да пробият НС и да го окупират, за да влезе с желязна стъпка във властта Борисов", обясни той..." - в. „24 часа".

„Лидерът на "България без цензура" внесе два сигнала срещу Борисов в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.
В Народното събрание днес шефът на комисията Волен Сидеров лично се запозна със съдържанието на сигналите.
Единият сигнал е за конфликт на интереси. Оказва, че по времето, когато е бил главен секретар на МВР и кмет на столицата, Борисов е имал участие във фирма "Джи ен би Травъл къмпани" ООД. Той е държал 50% от нея и е бил неин управител от 1994 г. до 8 септември 2006 г., уточни юристът на "България без цензура" Десислава Балабанова.
Другият сигнал е свързан с изнесените от Николай Бареков миналата седмица данни за офшорката на Борисов в Кипър.
"Ако парламентът си свърши работата, Борисов няма да има друг избор, освен да напусне парламента. Искам този човек да напусне незабавно българския парламент и партията си, както го направи неговият политически двойник Христо Бисеров", заяви Николай Бареков.
Лидерът на движение "България без цензура" посочи, че разликата между двамата е само тази, че по времето, когато Бисеров е бил главен секретар на СДС, Борисов е въртял бухалката..." - в. „Труд".

„112 общественици се обявиха срещу новата "Националистическа партия на България". Те призоваха главния прокурор Сотир Цацаров да направи всичко, за да бъде спряна съдебната регистрация на неонацистката организация.
В сигнала до обвинител номер 1 се казва, че партията е съставена от екстремистки групи. Те включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест", скинхедс и ултраси, организирани в паравоенни формирования като "Национална Съпротива" и "Офанзива".
Обществениците смятат, че прокуратурата има право да изпрати свой представител, за да възрази пред Софийския градски съд срещу вписването на "Националистическа партия на България". - в. „Стандарт".

„Зелените" напускат Реформаторския блок, научи "Дневник". Решението е било взето на заседания на Националния съвет в сряда вечер (13 ноември), продължило до късно. В някаква степен то е предизвестено, защото подобно решение имаше и в началото на ноември, макар тогава да не бе формулирано толкова категорично.
С 16 гласа "за" (от 32 общо и 30 присъствали) е гласувано "прекратяваме участието на ПП Зелените в структурите на РБ, но продължаваме да работим по предизвикване оставката на кабинета Орешарски и изготвяне на мерките по платформа за демафиотизация"...
Един от съпредседателите на партията Борислав Сандов коментира в статус във "Фейсбук": "Приемам го, макар и да съм вносител на алтернативното предложение. Надявам се, това решение да доведе до съсредоточаване на усилията и действията на "Зелените" в належащите за обществото ни важни теми. Съзнавам разочарованието за част от нашите членове и симпатизанти. Такова разочарование имаше и при инициирането на Реформаторския блок у други наши подръжници". Все още няма реакция от останалите партии в блока..." - в. „Дневник".

„ГЕРБ организира антиправителствен протест в Пловдив
ГЕРБ организира протест в Пловдив тази събота, каза в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Има важни послания, които трябва да се направят. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив, в 12.00 часа. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там", заяви Борисов. На въпрос - защо протестът ще е в Пловдив, а не в София, Борисов заяви:
„Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет на този град, не ми е приятно да го виждам непрекъснато затворен месеци наред. Това, което видях - как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха", заяви лидерът на ГЕРБ... Управляващото мнозинство превърна площад „Народно събрание" в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева...
Караянчева призова управляващите да си подадат оставката: „Оставката на правителството е единственият полезен ход за държавата в момента и само тя може да спре това напрежение. Вдигнете си ръцете от студентския протест, не се превръщайте в узурпатори и диктатори, и не позорете страната ни. Всичко друго е форма на цинизъм и предателство към децата ни. Единственото и най-доброто, което можете да направите е да си подадете оставката незабавно! Тъй като знам, че Орешарски е тук, в сградата на Народното събрание, аз го призовавам: „Господин Орешарски, проявете мъжество и си подайте оставката" - в. „Сега".

Студентските акции и антиправителствените протести продължават да са сред водещите теми на всекидзневниците.

„Ранобудните студенти разпространиха декларация, в която се разграничават от позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес заяви, че хиляди хора го призовавали в социалната мрежа "Фейсбук" и на други места да оглави заедно с ГЕРБ протестите срещу правителството.
"Днес бившият премиер Бойко Борисов произведе абсурдното твърдение, че народът го чакал да оглави антиправителствените протести. Като потърпевши от полицейско насилие от вчера, достигнало пикът си в полицейската държава, за чиято несъразмерна ескалация ГЕРБ положиха немалко усилия, държим да кажем следното:
Вярно е, че държавата има монопол над легитимното насилие в обществото. Но нормално ли е най-бедната членка на ЕС да е страната с най-висок брой полицаи на глава от населението? Вчера абстрактната полицейска статистика се актуализира и на свой гръб изпитахме мощта на МВР, подплатена с голяма доза нелегитимно и отказващо да се легитимира насилие. За самочувствието на МВР да погазва закона носи отговорност и г-н Борисов като бивш главен секретар на МВР и министър-председател", пишат студентите и се обръщат към бившия премиер:
"Г-н Борисов,
явно се затруднявате да разберете защо е невъзможно не само да ни оглавите, но и да се върнете на власт с наша подкрепа. Затова нека стане ясно, че политиката, която въплащавате е в разрез с идеологията ни и борбата ни за една бъдеща държава, която се грижи за гражданите си, а не ги изоставя, както вие направихте. Вие обезкървихте здравеопазването и образованието ни, за да подсилите силовите структури и да се занимавате с подслушване докато народът се самозапалваше в отчаянието си. Вашата страхлива оставка беше пиар ход, но няма да позволим да бъдем употребени за следващия Ви (както и от която и да е партия)..." - в. „Дневник".

"Политиците на бива да се страхуват от протестиращи хора, особено от младите. Те трябва да се притесняват, ако младите хора са по кръчмите и си говорят за лошите политици. Радвам се, че младите има какво да кажат. Чувам всички гласове на протестите от февруари насам. Призовавам и другите да ги чуят. Политическите лидери биха били щастливци, ако младото поколение има мнение, за което се бори. Не обръщайте гръб на проблемите". Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев към студентите от Американския университет в България, където изнесе лекция на тема: "По-доброто бъдеще. Кой трябва да поеме инициативата?".
Той сподели, че тази година сме свидетели на безпрецедентни протести и че вярата в институциите е на много ниско ниво. След това изброи проблемите у нас - криза на институциите, зависимости от олигархически структури, влияние върху медиите, които са зависими и не казват истината, съдебната система не е ефективна.
Според него обаче нещата могат да се подредят, ако се обединим като гражданско общество. Плевнелиев подчерта, че има опасност да бъдем изправени пред исторически срам, ако политиците оставят тази енергия на младите протестиращи да изтече в канала и ги накара да напуснат страната.
След лекцията студентите му връчиха подписка, с която подкрепят окупацията на Софийски университет в София и искането за оставка на правителството. Плевнелиев разговаря и със студентското правителство, но категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси и да коментира актуални теми..." - в. „Стандарт".

„Европейската народна партия (ЕНП) изразява своята пълна подкрепа към протестиращите студенти в България. За нас е недопустимо управляващата коалиция от бивши комунисти, етническа партия и крайни националисти да се противопоставят с груба сила срещу мирни демонстранти, вместо да се опитат поне да чуят техния глас и каузите, за които се борят. Свидетели сме на провала на правовата държава в България.
Това заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и координатор на работната група на ЕНП по правосъдие и вътрешен ред Манфред Вебер по време на работна среща със заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
По думите на Вебер Европейската народна партия и лидерите на всички сестрински партии-членки следят с безпокойство драматичното развитие на събитията в България от последните няколко дни. По време на разговора с Вебер, Цветанов го запозна с действията на българските власти срещу протестиращите студенти, както и по отношение на продължаващите вече 150 дни граждански протести в страната. Двамата се обединиха около тезата, че правителствата във всяка европейска държава имат легитимността да управляват единствено ако се ползват с обществено доверие..." - в. „Труд".

„Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" проф. дин Иван Илчев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В него ректорът на Софийския университет отправя запитване - отговаря ли на истината информацията за полицейско присъствие в двора и около сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им на територията на Факултета.
В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез: „Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии". - в. „24 часа".

„Жандармеристи от Пловдив бяха мобилизирани по спешност, за да помагат на софийските си колеги за охрана на протестите.
"Голяма колона от камионетки на службата пътува по магистрала "Тракия" към София. Ескортира я полицейска патрулка", съобщи този следобяд източник на "Труд".
МВР обясни, че униформените ще сменят колегите си около парламента, за да могат те да ползват полагащите им се по закон почивки.
Автомобилите на жандармерията пристигнаха привечер в поделението във Врана. Там те получиха инструкции и се очакваше снощи да се включат в охраната.
Още във вторник полицаи от Пловдив пристигнаха в столицата за подкрепа. В социалните мрежи се видя, че има и коли на МВР с бургаски номера.
"Няма нищо извънредно. Служителите в София, които охраняват протестите, се задъхват вече. С помощта от провинцията ще има ротация", уточни пресцентърът на МВР..."" - в. „Труд".

Проблемите около имигрантите също остават във фокуса на всекидневниците.

„Държавата ще иска парична гаранция от бежанците
Кандидатите за хуманитарен статут ще бъдат третирани като обвиняеми - ще се подписват на две седмици в агенцията, ще се движат само в определени зони и могат да попаднат директно в затвора
Чужденците, търсещи закрила в България, ще трябва да плащат парична гаранция, че няма да нарушават обществения ред. Нейният размер ще се определя от председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) по неуточнени критерии. Извънредната мярка за неотклонение, която не е предвидена в Женевската конвенция за бежанците, ратифицирана от България, се предвижда в промените в Закона за убежището и бежанците, които правителството прие вчера. Според тях кандидатите за бежански или хуманитарен статут ще трябва да се явяват на всеки две седмици в агенцията на отчет. Това много наподобява друга мярка за неотклонение - "подписка".
Въвеждането на ограниченията, които сега се предприемат само спрямо обвиняеми лица, не спира дотук. Председателят на агенцията за бежанците ще може да определя зона, в която чужденецът ще има право да се движи, докато трае производството му за даване на статут. Свободата му на придвижване ще може да бъде ограничена още - като му се наложи забрана да влиза в определени "бежански зони". В момента подалите документи за статут могат да се движат напълно свободно из страната. Кандидатът освен това няма да има право да променя адреса си на местоживеене без разрешение. Той ще има достъп до пазара на труда, ако поради независещи от него причини производството за статут не приключи до девет месеца от подаването на молбата му за закрила.
Измененията в Закона за убежището и бежанците бяха форсирани от МВР, за да бъдат създадени т.нар. затворени центрове. В тях ще бъдат затваряни рисковите имигранти..." - в. „Сега".

„Мнозинството отхвърли ветото на президента върху закона за чужденците
Вътрешната комисия на НС отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в закона за чужденците. "10 депутати подкрепиха отново промените, а 7 бяха против тях", обясни шефът й Атанас Мерджанов. Президентът върна текстовете, с които се дава възможност на чужденец, вложил 1 млн. лв. в българска банка за 5 години, да получава право на постоянно пребиваване. Текстът действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен от съображения за защита на националната сигурност и заради данни от спецслужбите за порочни практики.
Според Мерджанов мотивите на президента преповтаряли становищата на депутатите от ГЕРБ. Освен това в закона имало достатъчно гаранции и този текст не създавал рискове за националната сигурност. Мерджанов изтъкна, че спецслужбите са за това - да следят за заобикалянето на закона.
В мотивите си президентът посочва, че промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лв., впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Средствата от заема пък можело да се използват от други хора отново за получаване на разрешения за постоянен престой..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини