Ректорът на УНСС: Защо не стачкувате срещу измирането на мамутите (видео)

Видезоапис, в който ректорът на УНСС Стати Статев се подиграва със студентите окупатори, сравнявайки исканията им за оставка на кабинета с измирането на мамутите, разпространиха от "Господари на ефира". Чува се и станалата известна реплика на Статев към младежите да заминават в чужбина.

Видеото е направено от студент и е предоставено на предаването. Записът за първи път дава пълна яснота около думите на ректора към възпитаниците му да емигрират.
 
След като те разказаха за репликата на Статев, той обяви пред медиите, че е била извадена от контекста, защото пръв студент заговорил за това.

Разговорът се провежда в зала на университета, като проф. Статев е на трибуната, а студентите са насядали по банките.

В началото той ги обвинява, че са били "нагли" да искат да окупират аула "Максима", за да спят на меко. По думите му те "нямат мярка", затова иронично им предлага да им запази места в хотел, за да си почиват по-нормално.

"Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ", пита ректорът. 

Той им заявява още, че с действията си единственото, което правят е да пречат и "всичко друго е илюзия". Статев ги пита риторично дали се чувстват борци за свобода. И добавя заплашително:

"Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили"

В отговор на друг въпрос - как ще се почувстват, ако някой окупира техните домове, студентите отговорят, че УНСС е техен дом.
На това той отвръща:

"Не е ваш дом и дай Боже да не бъде!"

Тук, видимо ядосан, той директно предупрежда младите хора, че ако ще му дават пример със СУ, ще им раздаде по един бял лист и ще им подпише писма до колегата му Иван Илчев (ректор на СУ “Св. Кл. Охридски”) и да се запишат там. 

"Ако някой не му харесва в УНСС, да отива в СУ", заявява Статев. 

На това студент отвръща, че въпросът не е в това, а дали им харесва повече в България, отколкото в чужбина.

Тогава ректорът отговаря:

Ами, отивайте в чужбина, колега, но не пречете на тия ,които искат да учат!”.

Той добавя, че това са евтини провокационни въпросчета и продължава саркастично: 

"Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Защото и срещу това може да стачкувате. Не е трябвало да измират, толкова красиви животни...".

Накрая Статев заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и те ще бъдат заключени в окупираната аудитория.

Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден”.

В друго видео наистина се вижда как охранител казва на студенти да се "прибират горе в мястото, където им е определено", защото началниците му са наредили да не ги пуска извън сградата.

От предаването напомнят, че според доклад на Комисията по досиетата от 18 септември 2012 г. Стати Статев е бил агент на Държавна сигурност. Той е бил привлечен към сътрудничество от Първо главно управление под псевдонима Стойновски на 1 февруари 1989 г. - само 8 месеца преди падането на комунистическия режим. Досието му е запазено.

Цялото видео можете да видите тук
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини