На всеки две минути изчезва по едно дете в Европа

Американските изчезнали деца също са внушителен брой

Откритото в ромски лагер в Гърция русо момиченце Мария вдъхна надежда на хиляди родители на изчезнали деца в Европа, вярващи, че могат да разпознаят в неговите черти своето дете или да открият някаква следа, коментира Франс прес.

Общо 250 000 деца изчезват ежегодно в Европа, което прави едно дете на всеки две минути, според данните на Европейската комисия. Тези числа са относителни и "събирането на информация на европейско ниво върви доста мудно".

Това почерта пред АФП Делфин Моралис, зам.-генерален секретар на неправителствената организация "Европейска федерация на безследно изчезналите деца и децата - жертва на сексуално насилие", предаде БТА.

В края на миналата седмица повече от 8000 близки на изчезнали деца се свързаха с гръцката асоциация "Детска усмивка", на която бе възложено да се грижи за Мария, докато властите търсеха биологичните й родители. (Саша Русева от Ямбол се обяви за майката на Мария, тя е омъжена за Атанас Русев от Николаево - б.р.)

"Това често са родители, изгубили дете, които се надяват, които търсят прилика между тяхното и намереното дете. Гледат на това като миг надежда", обясни Делфин Моралис.

Сред подадените сигнали около 10 случая с изчезнали деца са обект на по-задълбочени разследвания, за да се разбере дали има връзка между тях и момиченцето Мария.

Особено обезпокоителните случаи на изчезнали деца представляват от 2 до 5 на сто от всички случаи, което прави между 5000 и 12 500 непълнолетни.


"Каква е истинската бройка?", пита се Ерик Музин, баща на Естел, изчезнала на 10-годишна възраст в Северна Франция през 2003 година на път за вкъщи от училище.

"10 хиляди деца, та това прави един малък град", възкликва бащата, който смята за недостатък липсата на обща база данни за изчезнали деца.

Близките на изчезнало дете могат да се обадят на телефон 116 000, функциониращ денонощно и без почивен ден в 25 страни в Европа, включително България. Асоциациите за защита на децата си обменят информация и могат да разпространяват известия за изчезнали деца в други страни.

На телефона се приемат сигнали за деца-бегълци (избягали от къщи или от институцията, в която са били настанени), родителски отвличания (национални и международни), криминални отвличания, непридружени деца-мигранти и изгубени деца.

Посланията все по-често се препредават и чрез социалните мрежи.

В някои страни се дава думата на близки на изчезнали деца в телевизионни предавания - миналата седмица родителите на малката британка Мадлин Маккан, изчезнала в Португалия през 2007 г. (тогава на 4 г.), се помолиха за информация евентуални свидетели по една германска телевизия.

Вчера португалската полиция възобнови разследването за Мади поради нови данни по случая.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини