КАТ: Все повече коли, повечето - стари

В последните няколко години се наблюдава сериозно нарастване на регистрациите на лични леки автомобили. КАТ отчита много висок процент на колите на възраст над 15 години.

От 2010 г. досега се наблюдава увеличение на броя регистрирани лични автомобили в страната с всяка изминала година.

Тенденцията за увеличение през последните години е след драстичен спад в регистрациите през 2009 г. заради икономическата криза, засегнала европейски страни, както и на затишие след "бума" на регистрации при влизането на България в ЕС.

Това каза в интервю за БТА главен инспектор Бойко Рановски от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция". 

През 2012 г. регистрираните нови леки автомобили у нас са 14 хиляди, а употребяваните с първа регистрация - 182 хиляди.

От началото на 2013 г. до края на юли новозакупените леки автомобили у нас са 8900, а употребяваните с първа регистрация, внесени от Европа - 108 хиляди.

Преобладават старите коли

В края на шестмесечието на 2013 г. общо регистрираните автомобили в страната са 2 860 000. Най-много от леките автомобили са над 20 години - около 36% от общо регистрираните. Следват колите на възраст между 15 и 20 години - 32 на сто.  Това означава, че 68 на сто от регистрираните автомобили в страната са над 15-годишни.

От КАТ правят статистика на възрастта на колите през 5 години.

Всяка година пък на около 50 хиляди автомобила се прекратява регистрацията - обикновено много стари.

Има и износ, но потокът е по-голям от държавите-членки на ЕС към България.

Спрените от движение поради техническа неизправност или по желание на собствениците са около 40 хиляди на година.

Автомобили и околна среда

Съгласно законодателството в момента годишният данък на старите автомобили е около десет пъти по-нисък от този на новите.
Според Бойко Рановски трябва да се помисли за стимули или преференции за закупуването на нови коли, било чрез местните данъци и такси или с други механизми.

От МОСВ посочват, че нямат компетенции да налагат ограничителни мерки по използването на автомобили в зависимост от възрастта им. Емисиите на вредни вещества в отработените газове от всеки автомобил следва да отговарят на съответния европейски стандарт EURO.

През 2011 г. сайтът EurActiv определи замърсяването у нас като хронично: "България едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини