Атанасова: Не сме крали пари от здравни осигуровки

Правителството на ГЕРБ не е похарчило по непрозрачен начин 2 млрд. лева здравни осигуровки на българските граждани. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова отговори на вчерашното обвинение на сегашния здравен министър Таня Андреева, че по времето на ГЕРБ 2 млрд. лева от здравни осигуровки са разходени „незнайно как”.

Бившият здравен министър припомни, че според Закон за държавния бюджет, приет по времето на Тройната коалиция, тези 2 млрд. лева се прехвърлят от НЗОК във фискалния резерв, тъй като нормата сочи, че от здравната система отиват повече пари към централния бюджет. Затова и не е нормално да се говори така, каза Атанасова.

На въпрос лично тя дали е била съгласна с прехвърлянето на средствата във фискалния резерв, Атанасова припомни, че по това време не е била здравен министър, а е членувала в здравната комисия на парламента. Бившият здравен министър добави, че прехвърлянето е извършено съгласно европейски изисквания и не отговори конкретно какво е било мнението ѝ.

Атанасова за пореден път подчерта, че на утрешното заседание на Народното събрание относно президентското вето върху актуализацията на бюджета ГЕРБ ще гласува против самата актуализация.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини