120 млн. подкупи в болниците годишно. Преглед на печата

"В болниците се дават над 120 млн. лв. подкупи годишно", пише "Сега". Здравната система в страната е пренаситена с медицински специалисти и болници, но в същото време е неефективна и подкупна. Неформалните плащания възлизат на около 3.6% от общите публични разходи за здравеопазване и представляват голямо предизвикателство за политиците. Така е описан един от най-тежките и нереформирани сектори в проекта за национална здравна стратегия 2014-2020 г. Документът е публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. За 2013 г. за сектора са предвидени 3.353 млрд. лв., което означава, че според МЗ в системата се въртят още около 120.7 млн. лв. под формата на дарения и такси за определена услуга.

"Лекарският съюз иска повече пари за раждания", информира "Преса". Цената на клиничната пътека за раждане да стане от 470 на 600 лв. Завишаването се налага заради демографския срив. Здравната каса е отворена за всякакви предложения, но оттам не казват дали приемат цената от 600 лв. Вестникът публикува данни на МЗ, според които всяка трета бременност в България през миналата година е била прекъсната.

Развръзката по гласуването на актуализирания бюджет най-сетне настъпи, след като председателят на НС Михаил Миков насрочи извънредно заседание на парламента за петък, 16 август, съобщава "Сега". Тогава депутатите ще разгледат повторно върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове. Ден по-рано ще заседава бюджетната комисия. Заради актуализацията на бюджета в четвъртък се възобновява и социалният диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това обаче не слага край на сагата.

Коментарът на анализа на изданието очертава посоката на втория вектор, съсредоточаващ върху себе си вниманието на обществото и политиците: "Епохалният труд Изборен кодекс води до задънена улица. Властта и гражданите се разминават в разбиранията и желанията си, което прави невъзможно изработването на новите правила за вота."

"ГЕРБ остави "малтретиран" бюджет. Изхарчи предизборно 300 млн. лв. Тези средства бяха един резерв, който можеше да осигури гъвкавост на разходите. През идните 3 г. ще трябва да емитираме около 4,5-5 млрд. лв. нов дълг. И това не е толкова страшно. Ние сме в "черния списък" на немските инвеститори заради заема за БДЖ", е тезата на финансиста Любомир Дацов, споделена пред "24 часа".

Румен Петков, член на НС на БСП, изразява своята убеденост в интервюто си за "Преса", че: "БСП трябва да започне преговори, които да успокоят обществото сега. Тяхната липса показва неспособността на партията да бъде адекватна, да формира общественото мнение и обществената нагласа, а не да действа под обществен натиск."

"Външно поиска обяснение от турския посланик", информира "Труд". Посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз е бил извикан вчера в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и възпроизведени от български медии твърдения на вицепремиера на Република Турция Бекир Боздаг, че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланикът на Република Турция заяви, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

Темата на "24 часа" прави обзор на отминалата кандидатстудентска кампания. Психология, финанси, счетоводство и контрол, компютърно и софтуерно инженерство и медицина са сред най-търсените специалности. С оценката от матурата по български може да се влезе в инженерен университет. Проф. Ваньо Митев, председател на съвета на ректорите, е категоричен: " В медицината трябва да си финансират специалности, които не са атрактивни, но са важни. Такива са педиатрия, патоанатомия. За тях трудно се намират кадри. Твърд привърженик съм за тежък приемен изпит."

Престижните университети в Англия вдигат летвата за българите, информира "Стандарт". Все повече елитни британски вузове поставят условие за оценка от дипломата между 5,80 и 6 и висок резултат от матурата. Едва при тези резултати вече одобреният кандидат влиза. Предварителното одобрение се получава на базата на оценките от 9 до 11 клас. При това за много от най-добрите вузове вече не е достатъчно само да имаш висок успех и да декларираш, че проявяваш интерес към дадена специалност.

Трябва освен това и да имаш някакви практически занимания, свързани с нея, които да можеш да докажеш с документ, портфолио или публикации. Таксите на британските вузове и тази година остават същите, но кандидатстването ще бъде през изцяло обновен сайт на UCAS, което може и да обърка в началото кандидатите. Подаването на документи започва през септември и трае до 15 януари, а за Оксфорд, Кеймбридж и медицина - до 15 октомври.

Лидер на турската ултранационалистична терористична организация "Сивите вълци" е бил задържан при опит да премине българската граница с фалшива лична карта и е вече в Софийския затвор. Левент Темиз пресякъл незаконно границата ни с Турция в землището на село Лесово в нощта срещу сряда миналата седмица. Осъденият на 10 години затвор в Анкара за заговор за сваляне на правителството на премиера Реджеп Ердоган, при ареста се представил за палестински бежанец и поискал политическо убежище, съобщава "24 часа".

От фаза много вероятна заплаха към етап реално дело. Такова е последното движение на процедурата, с която Европейският съюз се готви да санкционира България за това, че вместо да създаде конкуренция между мултиплексите при цифровизацията на ефира, съдейства за монополизацията му, предупреждава "Капитал Daily".
Съдът на Европейския съюз е дал ход на делото по жалбата на Европейската комисия срещу България по този въпрос в края на миналата седмица. Оттук нататък процедурата е дълга, но ако страната бъде осъдена, резултатът ще е глоба за нея на ежедневна база, докато проблемът не бъде отстранен - като е важно да се има предвид, че последното ще се окаже изключително трудно.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини