Човешкият мозък е много по-мощен от суперкомпютър

Човешкият мозък е твърде сложен за имитиране от съвременните суперкомпютри

Международен екип от учени извърши най-задълбоченото досега моделиране на невронната активност на главния мозък на човека.

Изследователи от Германия и Япония са симулирали мозъчния процес в продължение на една секунда, като за прочитане на информацията са използвали един от най-мощните суперкомпютри в света - K-computer и отворен софтуер NEST, пише TechNews.bg.

Задачата на учените е била да имитират активността на 1,73 милиарда нервни клетки, съединени с 10,4 трилиона синапса. Ако ви се струва много, имайте предвид, че това е само 1% от общата мрежа нервни клетки в главния мозък.

Симулацията с продължителност една секунда показала колко могъщ е човешкият мозък. За да прочете всички данни и да моделира процеса, суперкомпютърът е трябвало да работи на предела на своите възможности в продължение на 40 минути. Задействани са били около 83 000 процесора и 1 петабайт памет.

Изчисленията показват, че за имитиране на работата на човешкия мозък в реално време е необходим стотици пъти по-мощен суперкомпютър.

Моделирането, извършено от японски и немски учени, е част от глобален план за създаване на пълноценен изкуствен интелект. В момента най-развитата система не може да се сравни с мозъка дори на 4-годишно дете.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини