Протестът се качи на комин. Преглед на печата

„Монитор": "Сова Харис": 43% искат кабинетът на Орешарски да работи по план до май 2014 г. 56% подкрепят протестите

"Близо 56% от хората подкрепят протеста срещу сегашното правителство. Това сочи проучване на общественото мнение на социологическа агенция "Сова Харис", направено на 11 и 12 юли сред жителите на София и на големите градове в страната. 37% от запитаните обаче не одобряват тези протести.
Според 51% от анкетираните месец след началото протестите вече не са граждански, а са се политизирали. Това мнение се споделя предимно от хората, гласували на последните парламентарни избори за БСП (84%), "Атака" (78%), ВМРО-БНД (75%), ДСБ и БДФ (67%), "Движение България на гражданите" (64%), както и от 36% от гласоподавателите на ГЕРБ.

„Стандарт": Протестът се качи на комин

Посланията на протеста прозвучаха и от комин.
Финалистът в телевизионното риалити "Гласът на България" Игор Шабов изрази недоволството си от най-високото място в София. Той посрещна изгрева, изкачвайки се по външните стълби на 145-метровия комин на ТЕЦ "Земляне". Целта му била по настандартен начин да поиска оставката на кабинета "Орешарски".
Към 10 ч започнал да се обажда на близки и познати, за да им каже къде е и какво прави. Сред първите, на които позвънил, бил фронтменът на "Шурците" Кирил Маричков. Споделил пред него, че няма намерение да слага край на живота си, изразява недоволството си от настоящото правителство. Споделил още, че не е звънял на жената си, за да не я тревожи и че изгревът бил вълшебен.

Труд": Георги Първанов: Някой иска да измести протеста към подкрепа на един нов десен проект

„Това е един протест, който трябва да бъде оценен в неговата многопластовост, защото той тръгна по един начин - много спонтанно, много емоционално, много чисто граждански дори. Сега се политизира". Това каза Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 г., пред ТВ7. Той заяви, че следи протеста срещу правителството и неговите послания, които звучат като през 1990 година, като „Червени боклуци" и доминиращо антируски послания.

„Дума": Буруджиева: Орешарски да излезе с конкретната програма до седмици

Правителството на Пламен Орешарски трябва да излезе с конкретна програма до края на юли - началото на август, а единственият начин да се тръгне към създаването на национална доктрина е елитът да се обедини около общи надпартийни и национални предложения. Това заяви в интервю вчера депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Тя пое ангажимент през септември за конкретни стъпки към създаването на национална доктрина и да започнат дебати във връзка с изготвянето й.
Първата тема, която Буруджиева ще предложи, ще бъде свързана с демографската политика. Народната представителка се надява до края на месец юли правителството да излезе с програма за ясни приоритети в социалната сфера, след като вече е запознато със състоянието на държавата.

„Монитор": Здравеопазването е на червено

Бюджетът на Министерството на здравеопазването е изчерпан и няма средства за основни дейности. Това съобщи вчера ресорният министър д-р Таня Андреева.
„Здравният бюджет за 2013 г. е изчерпан по перото за капиталови разходи още през май. Сега разчитаме на допълнителни поне 5 млн. лв. при актуализацията на държавния бюджет, за да може да се покрият нуждите на лечебните заведения", обясни д-р Андреева по БНР. По думите й е необходимо да се обмисли нов начин на финансиране в здравеопазването, за да може поне частично да се остойности лекарският труд.

„Монитор": Двойни глоби за пияни таксиджии

Двойни глоби за таксиметрови шофьори, хванати с алкохол, предлага транспортният министър Данаил Папазов. Той обяви, че е изготвен пакет от спешни мерки след зверската катастрофа на "Цариградско шосе" миналата седмица, при която загина млада жена, а 11 души бяха ранени. Папазов бе категоричен, че глобите, специално за неспазване на почивките за таксиметровите шофьори и за алкохол, ще бъде предложено да станат двойни. В момента голяма част от шофьорите карат по 12-14 часа на ден, за да спечелят достатъчно пари за лизинга на колите си и за да изхранват семействата си. По закон обаче те трябва да работят не повече от 8 часа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини