Отлагат безплатните ваучери за цифровизация

Безплатните ваучери за слагане на декодер за приемане на сигнал за цифрова телевизия за социално слаби български граждани, които имат право на енергийна помощ, най-вероятно няма да бъдат раздадени навреме до 1 септември в цялата страна.

Процедурата по раздаване на устройствата трябваше да започне от утре, 15 юли, но от Агенцията за социално подпомагане (АПС) са потвърдили, че това няма да се случи. Именно на 1 септември тази година по план в България трябва да бъде спрян аналоговият сигнал и да се премине изцяло на цифров.

В началото на месеца транспортния министър Данаил Папазов обеща, че социално слабите ще започнат да получават талоните от 15 юли, но проверка на "По света и у нас" в Агенцията по социално подпомагане установи, че и до днес там ваучери не са получени.

Цената на едно декодиращо устройство варира от 40 до около 80 лева – сума, която е непосилна за голяма част от българите – 210 хил. души. Именно затова с решение на Министерския съвет беше прието тези българи, които получават енергийни помощи, да получат и декодер за сметка на държавата. Има обаче и допълнителни условия - телевизора да няма т.нар. формат MPEG-4, да няма връзка с кабелна или сателитна телевизия. При така зададената схема от АСП прогнозираха, че на практика социално слабите, които ще получат ваучери ще са по-малко от 210 000 души.

Според БНТ обаче обществената поръчка, с която трябваше да бъде избран доставчик за Северозападния, Североизточния и Южния централен регион на страната още се бави. Тя беше обявена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Засега обаче от МТИТС не дават подробности.

Освен положението с декодерите факт е и, че честотите за цифрова телевизия все още не са освободени от военните. Министърът на транспорта Данаил Папазов вече призна, че Министерството на финансите няма откъде да отдели необходимите средства за освобождаването – около 30 млн. лева.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини