И лекарите на протест

Медиците излизат днес на протест пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу административния, нормативния и финансов хаос в болничната и доболничната помощ заради новата методика за финансиране на Касата.


Българският лекарски съюз продължава да настоява за оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков. "НЗОК е най-стабилният монопол в страната, няма ли договор с нея здравната система спира да работи. Ако някога излезе цялата истина за Пламен Цеков, той ще е вторият човек в българската история, заслужил титлата "българоубиец". Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Междувременно от "Пирогов" заявиха, че няма да участват в протеста.

Сред исканията на лекарите са:
Да се приемат договорените между БЛС и НЗОК обеми и цени за 2013 г., отразени в подписания между двете страни протокол.; Народното събрание да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013.

Да се отменят: Правила за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2013 г.; Правила за реда за определяне на броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностични дейности за назначаване от изпълнители на първична и специализирана медицинска помощ; Постановление № 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл.55, ал.2, т.1 от Закона за здравното осигуряване (обн., ДВ, бр.2 от 2013 г.) (ПМС № 353 от 2012 г.) на основание чл. 55е ЗЗО, прието по предложение на НЗОК и се върнат същите, действали през 2012 г.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини