ГЕРБ в Перник - самоизолирала се шуро-баджанашка организация

По повод кризата в цялата държава гражданското общество се лута да намери най-верният път към своето по-добро бъдеще! През 2009 г. много граждани повярваха на принципите и идеите на ГЕРБ, но на много места структурите на тази партия се откъснаха от своите избиратели и дори от своите партийни членове! Разтревожени от този факт - много хора се отвратиха и отвърнаха от тях! Това бе и главната причина през 2011 г. ГЕРБ да загуби местните избори в града ни. Поради тази, вече устойчива тенденция, група граждани, членове на Фейсбук групата „Активно гражданско общество в Перник (без цензура и триене на мнения)“ се събраха и след активни дискусии, продължили повече от 6 часа излязоха със следната

 

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От активните членове на Фейсбук групата „Активно гражданско общество в Перник (без цензура и триене на мнения)

Отново сме оставени без избор?!

Ние сме група от граждани, част от които на отминалите местни избори се явихме като независими кандидати за Кмет и общински съветници и спечелихме 892 гласа или 2,22% от избирателите в Община Перник. Без финансиране, без политически опит и предварителна подготовка. Нашите симпатизанти са тези, заради които още няколко хиляди души НЕ гласуваха за очевидно неподходящата кандидатура на ГЕРБ-Перник за кмет или още по-лошо – гласуваха за основния им политически опонент! Въпреки че ние бяхме по-скоро съюзници на ГЕРБ, а не техни опоненти - те пропуснаха да видят този очевиден факт! Можем смело да заявим, че ГЕРБ в Перник не спечели местните избори заради неумението на ръководството на областната и общинската местна структура да се вслуша в исканията ни и да ни убеди в правилността на своята политика.

В настоящия момент ние не приемаме да дадем подкрепата си за хора и партии от миналото, провалили се в управлението на България през целия преход. От друга страна, въпреки съзнателния кредит на доверие, който сме дали на правителството на ГЕРБ да започне да работи за решаване на проблемите на гражданите на България, структурата на тази партия в Перник КАТЕГОРИЧНО НЕ ПОКРИВА НАШИТЕ ИЗИСКВАНИЯ и към момента не заслужава нашето доверие!

В тази връзка ние се чувстваме длъжни от позицията на съпричастни граждани и на базата на фактите, с които разполагаме, да посочим причините за упадъка на ГЕРБ – Перник. Упадък видим за всички, с изключение на няколко души, намиращи се на върха на тази структура!

След проведеното събрание на активните членове на групата, състояло се на 23.02.2013 г., и след проведените разисквания, ние се обединихме около следните констатации:

  1. Във фокуса на дейността на местната структурата на ГЕРБ не се намират гражданите на Перник! Местната структура самодоволно се е самоизолирала и съществува за да е полезна само на самата себе си.
  2. Ръководните кадри на ГЕРБ на областно и общинско ниво тотално са се откъснали дори от собствените си партийни членове. Те изцяло разчитат на подаваната от тях към лидера им неистинска информация за състоянието на организацията си и изцяло разчитат на рейтинга на Бойко Борисов за да останат на власт!
  3. Съвсем нормално и като следствие на гореказаното - в местните структури на ГЕРБ има сериозни проблеми с вътрешнопартийната комуникация. Решенията се вземат еднолично от г-н Иво Петров, председател на областната структура на партията, и се спускат „наготово“ към партийните членове с оправданието, че са „политически решения ОТ ГОРЕ“. Считаме, че подобен вреден за всички ни модел на работа и партиен манталитет компроментира самата идея за новия морал на ГЕРБ и е от полза само за една личност или малка група от хора, които в момента я ръководят.
  4. Поради тези причини изцяло липсва вътрешнопартиен дебат. Липсва стремеж към добри решения. Липсва какъвто и да било вътрешнопартиен живот. Няма генериране на идеи. Няма и резултати.
  5. Липсва опозиционност. Липсва категорично противопоставяне на БСП. Липсва активна комуникация  на проблемите към нас, гражданите!
  6. Липсва поемане на отговорност за изгубените местни избори. За последните 2 години бяха загубени три избора от ГЕРБ в Област Перник. Отговорност за това никой не пое.
  7. На местните избори за кмет на Перник през 2011 г. бе представен кандидат, който не бе разпознат като добра кандидатура и алтернатива на сегашният кмет от БСП. Тази кандидатура отблъсна масово много от членовете и симпатизантите на ГЕРБ!
  8. В настоящия момент загубената по този недопустим за нас начин местна власт се използва като оправдание за невъзможността на Общинския съвет, доминиран от ГЕРБ, да работи нормално.
  9. Липсва каквато и да е медийна политика. Посланията, идващи от местната структура на ГЕРБ, са хаотични, режисирани, неискрени и често излъчват противоречивост!
  10. Кадрите, назначавани от местното ръководство на ГЕРБ, се избират еднолично или чрез неясни и непрозрачни процедури, като единственото им задължително качество е да са лоялни партийни членове!
  11. Местната структура на ГЕРБ допусна в редиците си компроментирани в миналото хора, обиколили голяма част от политически формации за последните 10-20 години, дори и бивши служители на ДС.
  12. Единственият стимул за много от членовете на ГЕРБ е личната облага или страхът им да не бъдат уволнени от сега заеманите постове. За постигането на тази цел те са готови на абсолютно всякакви компромиси! Дори и с устава и програмата на собствената си партия!
  13. За нас обяснението, че ГЕРБ е „лидерска партия“ е неприемливо и показва опит на местното ръководство да се скрие зад авторитета на лидера и да отхвърли всякаква отговорност за прилаганата на място политическа линия.
  14. За последните 3 години и 8 месеца най-подходящите думи, характеризиращи дейността на ГЕРБ-Перник са „високомерие“ и „бездействие“!
  15. На фона на извършеното на ниво правителство - в ГЕРБ – Перник цареше безпросветно спокойствие. Областният управител и ръководител на структурата на ГЕРБ можеше да бъде видян най-често по селските мегдани, хванат на хоро под ръка с кмета от най-голямата опозиционна партия. Същият и досега няма нито едно запомнящо се изказване, а знаменитата му фраза „Остави я тази конституция“, казана по времето на един дебат, всъщност издава една дълбока политическа и личностна нищета.
  16. В качеството си на областен управител г-н Иво Петров не е издал нито един акт, с който да упражни контрол върху работата на кмета на община Перник или върху какъвто и да било акт на местния парламент! Може спокойно да се каже, че никой така и не разбра какво точно върши Областният управител на работното си място. У нас остана усещането, че важните решения в последните години се вземат чрез предварително договаряне с кмета от БСП!
  17. Местната структура на ГЕРБ така и не намери и не издигна фигурата на своя истински лидер! При създадената в момента ситуация - това даже е невъзможно!
  18. ГЕРБ – Перник, не осъзна необходимостта и не стимулира привличането на малко, но добре подготвени, модерно мислещи и кадърни хора от всякакви професии и възрасти, които да бъдат обучени и натоварени с отговорностите на едно успешно съвременно управление!
  19. Послушници бяха назначавани на неподходящи за тяхната квалификация работни места само по партиен признак. Това позволи бивш служител на МВР да стане началник на поща, лесовъд да стане управител на ВИК, а бивш кадър на ДС – Зам.-областен управител! Все назначения, които никой в Перник не разпозна за нормални и така и не прие.
  20. Излъчените от ГЕРБ – Перник, депутати не успяха достатъчно активно да защитят интересите на гражданите, както и на малкия и средния бизнес в града ни. Тяхното присъствие в парламента не беше отбелязано със запомнящи се изяви.

Във връзка с така направените констатации ние ДЕКЛАРИРАМЕ следното:

  1. За разлика от 2009 г. ние, като граждани на Перник, вече не сме склонни да даваме доверието си на кредит! Ако ГЕРБ в Перник наистина иска да завоюва нашите гласове, трябва в оставащото време до изборите да се съобрази с нашите искания, които са следните:
    1. Оставка на цялото ръководство на ГЕРБ в гр. Перник, а именно: Иво Петров – Областен координатор на партия ГЕРБ, Вяра Церовска – Общински координатор на партия ГЕРБ, и Петър Трендафилов – секретар на общинската структура на партия ГЕРБ! Призоваваме тези хора да проявят също достойнство и да връчат оставките си веднага!
    2. Сериозна обществена оценка на работата на народните представители на ГЕРБ от Перник и внимателен подбор на кандидати за Народното събрание от Перник в листите на ГЕРБ!
    3. Избор на ново и кадърно ръководство на структурите. Организиране на истински вътрешнопартийни предварителни избори на състезателна основа с цел излъчване на най-добрите кандидатури за депутатските кресла.
    4. Организиране на партийните им членове в  „Алтернативна Община“ с „Алтернативен Кмет“. Хора, които да започнат да работят още след изборите, следейки дейността на съответните им длъжностни лица в общината. Хора, които да се подготвят да заемат съответните длъжности в общината при едно евентуално спечелване на следващите местни избори.

В оставащите до изборите месеци ГЕРБ – Перник, има уникалния шанс да покажат дали са партията, която перничани пак ще разпознаят като защитник на интересите им! Отправяме апел към обикновените членове на ГЕРБ, които не са забравили идеите и целите, с които бе създадена тази партия да окажат натиск върху ръководството си за оздравяване на партията си и с това да помогнат както на себе си, така и на цялото ни общество!

В противен случай ние ще подкрепим формация по наша преценка и вътрешно убеждение, която би била способна да извърши категоричните промени както в държавата, така и в Община Перник в интерес на гражданското ни общество!

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини