Гняв във Враца: ВиК начислява такса "дъжд"

Във Враца протестите срещу високите цени са насочени и към ВИК дружеството. Собственичка на заведение за хранене останала шокирана, след като този месец от ВиК й удържали и годишна такса за 79 кубически метра „дъждовна вода". Жената все още не е получила отговор на подадената жалба.

Димитринка Димитрова е сред най-активните протестиращи срещу монополите във Враца заради куриоза с необичайната такса. Въпреки че фигурира в одобрена от седем години наредба, такса "дъжд" се въвеждала поетапно за фирмите по определена формула, съобщи bTV.

„Падналите валежи на квадратен метър се умножават по таксата за отвеждане на водата, която е регламентирана от ДКЕВР", обясни управителят на ВиК-Враца Ангел Престойски. Така според квадратурата на непромокаемите площи на обекта - покрив и бетонирана площадка отпред, жената платила 16 лева допълнително за това, че дъждът не попива директно в земята, а през най-близката шахта се влива в канализационната мрежа, чиято поддръжка също струва пари.

„Ако аз не го направя, ще дойде следващият управител и ще ме изгонят за безстопанственост и ще ме вкарат в затвора", коментира Престойски.

„Дъждът, който вали по шосето, по улиците, пак ли трябва да го плащам? Такива търговци като мен ли трябва да го плащат или дребният бизнес трябва да го смачкаме тотално", пита се Димитрова, цитирана от КРОСС.

От ВиК успокояват, че таксата не засяга битовите абонати. Въпреки че я платила, Димитринка се шегува, че сега отчаяно търси начин да накара дъждът да подминава малкия й ресторант. „Сега чакам от екологията да дойдат да ми кажат „плащай въздух", смее се жената.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини