Твърдо НЕ за БелеНЕ!

НЕ за БелеНЕ

След пропагандната, политически оцветена война на партиите за вота на гражданите - „ДА“ или „Не“ за Белене тази вечер по време на едно телевизионно шоу се оформи окончателно мнението ми да гласувам с „Не“ за БелеНЕ.

По време на предаването, в което участваха депутатите Петър Курумбашев и Мария Капон се изясниха няколко неща:

  1. Ако трябва да се строи нова ядрена централа в Белене трябва да има икономическа изгода. Самият Курумбашев призна, че може би ще има такава след 20-30 години, след като Българският народ изплати разходите за построяването на тази централа, както и лихвите по тях.
  2. Никой няма идея къде ще бъде продаван тока, произведен от тази ядрена централа. Няма предварителни договори за изкупуването му, а само идиот може да вложи парите си в такова грандиозно начинание без предварително да е осигурил изкупуването на крайният продукт. Тук сравненията на Курумбашев с проекта Южен поток са неуместни, защото преносът на газта по газопровод става относително евтино на дълги разстояния и Европа със сигурност ще изкупува този газ. Преносът на електроенергия на големи разстояния е невъзможен поради значителните загуби при преноса му по електропреносната мрежа. Затова износът на български ток за други страни освен тези, които са ни съседи е икономически неизгоден. А съседите ни вече нямат нужда от нашият ток.
  3. В подкрепа на гореизложеното е и факта, че Турция строи 4 и планира изграждането на още 8 ядрени централи, които ще бъдат готови преди Белене, дори и строежът на Белене да започне утре. Румъния също си строи своя собствена ядрена централа.
  4. И двете спорещи страни бяха единодушни по цената за самите реактори – 6,4 млрд. евро. Само че тези реактори не висят във въздуха и Курумбашев не можа убедително да защити тезата си, че това било цената на реакторите заедно с придружаващата ги инфраструктура. А това са сгради, оборудване, офиси, съоръжения за сигурност, 100 километров далекопровод до гр. Велико Търново и др., чиято цена ще възлиза на около 2 млрд. евро. Още толкова ще бъдат дадени под формата на лихви по кредити. В крайна сметка всичкото това наистина излиза на 10 млрд. Евро, които (видите ли, според Курумбашев) някак си нямало да изскочат от нашите джобове, но и той самият не можа да обясни от кои други джобове ще изскочат. По-точно – щели да изскочат, ама в продължение на много години. А това много ми прилича на експеримента с жабата, която пусната в гореща вода моментално изскача, но загрята постепенно се сварява без да усети.
  5. Всички други екологични доводи и неяснотата къде ще бъдат съхранени отработените ядрени горива също категорично клонят към отговора „НЕ“! В крайна сметка – няма лошо дори да си внасяме ток. Ако съсредоточим парите към постигане на енергийна ефективност и започнем с тях да произвеждаме и изнасяме други стоки и храни – защо да не можем да си докупим ток, ако и когато ни потрябва? Правителството на Швейцария реши страната да се раздели с ядрената енергия.

Съвсем сигурно е, че и енергийното уравнение на България има решение, което не включва нова атомна централа. Нека го вземем в неделя!

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини