Здравеопазването - опасно за вашето здраве! Една история от коридорите на СБАЛББ (тубдиспансера ) в гр. Перник, разказана от наша читателка

Здравната министърка реши- хей тъй, без никакви основателни доводи, без нито един симптом , без контакти със заразно болни от туберкулоза, без да работиш в огнище на такава и да си опасен контингент за разпространението на болестта,  да вземе да подложи на тест МАНТУ сума ти народ. Т.е . -   онова население  което работи в :

1. детските заведения (детски ясли и детски градини) и специализираните заведения за отглеждане, пребиваване и възпитание на деца; специализираните институции за възрастни; водоснабдителните обекти; обекти, които произвеждат и/или търгуват с храни; бръснарски, фризьорски и козметични салони.

Пък  и на връх тлъстите им заплати ,  да си платят тестчето. По 10-арка на калпак. Че във Варна било и по 15 лв., в някои градове – и по 20 лв.  Отделно дето трябва да  се ръсят кинти за чревните  изследвания, ръсят се и на личния доктор за заверка на книжката. Леле колко пара е това... Е, увеличавали се били случаите на туберкулоза в някои градове, сред които и нашия Перник.  Да, ама като вземе да се светне човек (Бог да поживи интернета)  по някои въпроси, излиза, че тоя тест не е толкова безобиден. Да ти вкарват всяка година подкожно туберкулинов разтвор. Пък и едни неща съдържа...Ако е безобиден , то онази , БАШ РИСКОВАТА ГРУПА здравни работници в тубдиспансерите , първи ще търчат на няколко месеца  да си боцкат по едно МАНТУ. А те  при контакт с болните  се пазели с маски. Нищо, че на целия персонал  пробите на МАНТУ  били положителни ( така подочули от тях пациенти).  Абе чудно ми е тази тяхната министърка що не си обича хората , бе? Защо не се грижи за тях ? Защо не ги е включила  в списъка за задължително МАНТУ ? Или ще си прилагаме двойни стандарти и некои ще са ходещи касички и опитни мишки , а други просто ще се мишорят?

Недай Боже пък пробата ти на МАНТУ да се окаже положителна.  Одма си вкаран  в приключение.  Положителната проба не значи, че си болен. Може организмът ти да е реагирал на алергична основа. ! Или да има друга причина . Никой не се чувства длъжен да ти обясни, че МАНТУ- то не е надежден тест, че стават и грешки при отчитането. Надеждният тест се казва квантиферонов и е скъп.

Обаче твоето  „положително”   положение не е за изпускане . Чрез твоя милост трябва задължително към  здравното заведение да потекат едни пари. Плюс онази  10-арка , дето вече всеки  си е внесъл  на ръка за пробата.  На теб вече се гледа като на кранче, монтирано към голямата чешма, наречена Здравна каса. И от него трябва да потече . Колкото може. И от колкото може повече кранчета. Капка по капка- вир.  Попаднал веднъж в капана- нема мърдане, мило ми бяло мишленце. Веднага те причисляват към една болнична стая и те пришиват към едно легло. Ще лежиш, ама няма да лежиш -  любезно те информират. Формално.  Нали е ясно- здравни пътеки и всички финансови екстри,  свързани с тях. То не пътеки, цели магистрали са това. Бойко ги прави асфалтови, ама Атанасова  действа по-изфинено. Като истинска дама .

Скоростно ти вземат кръв и те облъчват с рентген за снимка на бял дроб. Още преди да са ти видели изследванията, докторите те омайват  с  предложение  да започнеш  тримесечна !!! всекидневна  доза силни лекарства за профилактика. Само защото пробата ти е положителна. Ама и те не знаят защо пробата ти е положителна.  Ама пък знаят, че трябва да гълташ хапове на килограм. Ей така, за всеки случай. Ако си поискаш  листовката, за да прочетеш с какво ще атакуваш организма си, получаваш отговор, че не ти се препоръчва да четеш, защото производителите преувеличават, за да си вържат гащите и че твоя си работа, ама то си било за твое добро???!!! Грижат се докторите ! Няма спор !  При положение, че  имаш малко повече смелост и достатъчна доза информираност – отказваш „грижата” ! А тази „ грижа ” под  формата на хапчета,  уврежда черния дроб и срива имунитета.   Та в тази връзка възниква логичният въпрос- персонала, чиито проби МАНТУ са положителни, пие ли си редовно и по три ( три !!!) месеца хапчетата, дето с толкова  „грижа” настойчиво се предлагат на пациента?

Но нейсе...дочакваш си изследванията . Ти въздъхваш с облекчение, друг – с  разочарование ! Кофти! Не си болен ! А само ако беше.......

Спестявам ви сагата с разтакаването,за да си получиш нужните документи.  Знаете я. Само че в моя случай беше с по- голяма натовареност- на мен се гледаше като на пациент, позволил си да ОТКАЖЕ (  всеки път произнасяно с апломб ) профилактиката !!! Ефектът от моя отказ  се изля  върху ми като помия , заливаща ме с  потоци  надменност, пренебрежение и игнориране. Бях наказана за това , че имах смелостта да откажа ! И трябваше да се чувствам виновна ! Виновна, че отстоявах човешките си права !

 Колко хора ще минат по този път?  Колко ли от тях безропотно ще наведат глави пред поредната бюрократична дивотия и доброволно ще протегнат ръка ,за да се „погрижат” за здравето им ? А колко ли ще се информират и ще се опълчат ? Не мога да знам. Ще ми се да вярвам, че вторите ще са повече. Ще ми се, но едва ли. Българинът е изпълнителен, покорен, безмълвен. Подкрепям протеста на  хората от детските заведения, които разпространиха в интернет петиция против тази поредна лудост. Моля да я подпишете и вие :

http://www.peticiq.com/httpswordofficelivecomwvwordviewaspxfbsrchttps3a2f2

В нея ясно и категорично се настоява да се   зачита  правото на информирано съгласие на всеки човек, за  правото му на личен избор. Видно, наредбата е в  противоречие с чл.5  на „Конвенция за  правата на човека и биомедицината ”, който гласи, че "ВСЯКА интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент. „

На изпроводяк да ви разкажа случка от болничните коридори : възмутена жена, вече изписана от отделението, след безрезултатно обикаляне по кабинетите, настойчиво молеше някой да я преслуша. Явно капката преля и тя изля гнева си на първата появила  се мед. сестра. Онази учудено я погледна и рече: „ Ама госпожо, до сега никой не се е оплакал от обслужването в болницата  !”  Отговорът на жената беше : „Ами не се е оплакал, защото всички мълчат и никой не смее да вдигне глава и да се оплаче !  Аз не мога така! „

И аз не мога така ! А вие ?

“Информираният човек се манипулира трудно „ 

 Жан Жак Русо

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини