Цял свят завива на дясно на червено! Само България - не!

Елементарен знак, с поставянето на който България би спестила милиони литри гориво и часове висене по светофарите

Често протестираме срещу това, че в България няма закони или законите не се спазват.

Какво правим, обаче, когато има закони и на всичкото отгоре те са модерни, добри и биха спестили стотици милиони левове от скромните ни държавни и лични бюджети? Отговорът е повече от очевиден: НИЩО!

Завоят на дясно при светеща червена секция на светофар е разрешен на всички кръстовища във всичките 50 щата на САЩ от 01.01.1980 г. Същият е разрешен в почти всички Европейски страни, Африка и Латинска Америка в съответствие с местните законодателства.

В България завоят надясно при светеща червена секция на светофар също е разрешен при определени условия, отразени в чл. 35 ал. 4 от Закона за движение по пътищата. Текста на тази алинея гласи: „Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване

Ежедневният ни опит, обаче, показва, че такъв пътен знак няма поставен никъде и колите продължават да изчакват на празен ход по кръстовищата милиони часове годишно! Съответно - милиони левове изхвърчат там от нашият джоб под формата на отровни емисии, замърсяващи околната среда и милиони часове от нашия живот се изнизват съвсем безцелно и ненужно!

Като основен мотив за невъвеждането в действие на тази залегнала в закона възможност нашата родна администрация изтъква повишената опасност от пътно-транспортни произшествия. В доклад до конгреса на САЩ от Националната агенция по транспорта за въздействието на разрешения десен завой при светещ червен светофар върху безопасността на движението (публикуван тук: (http://www.nhtsa.gov/About+NHTSA/Traffic+Techs/current/The+Safety+Impact+of+Right+Turn+on+Red:+Report+to+Congress) са изнесени подробни факти от проучвания, направени в САЩ, които безспорно доказват, че разрешеният завой надясно при светеща червенa секция на светофара е причина за пренебрежимо малък брой пътни инциденти (0,05% от общия брой инциденти за всичките 50 щата на САЩ). Катастрофите с летален изход са 0,06% от общият брой катастрофи със смъртни случаи. Те са само 0,06% от всички катастрофи, за които е подаден сигнал в полицията и повечето от тях се случват между 06:00 и 18:00 ч.

Като основен извод от доклада е изведено твърдението, че инцидентите, причинени от разрешеният десен завой при червен светофар са пренебрежимо малко в сравнение с общият брой инциденти на пътя, включващи смъртни случаи и наранявания. Поради този факт основното заключение в доклада е, че разрешеният десен завой при червен светофар е причина за пренебрежимо малък брой инциденти, които не биха могли да се третират като заплаха за безопасното движение на пътя!

СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ:

В България завоят надясно при светеща секция на червен светофар е разрешен от закона, но все още никъде не е въведен! Причината за това не са някакви „ненормалности” или „особености”, присъщи за нацията ни, а само и единствено мудността и безинициативността на чиновническия апарат, отговарящ за организацията на движението! След като българите вече свободно пътуват в чужбина и се справят с организацията на движението в другите държави – същите биха били способни да се справят с подобен начин на организация на движението и у нас.

Само по себе си – завиването на дясно при червен светофар е всъщност спазване на едно от многобройните правила, залегнали в Закона за движение по пътищата. Въвеждането на това правило не изисква обществено обсъждане, тъй като обществено обсъждане е било проведено преди гласуването на този текст от Закона в Парламента.

http://youtu.be/_PSD21rtneA

http://youtu.be/VvMt6V5b6Cg

http://youtu.be/8nDWM6Qps-o

http://youtu.be/Ewdm-T7u8z8

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини