Битите в плевенско френски парашутисти били агенти

Изданието на Жан-Пол Ней с българския материал на първа страница

Френските медии разгадаха мистерията с битите край Коиловци френски парашутисти. Цялата история започва на 15 срещу 16 октомври в нивите на плевенското село, където се приземиха петимата. Те бяха набити от трима селяни, които пазели люцерната. Мислейки ги за роми крадци, нашите атакували и вследствие на боя двама от парашутистите получили леки наранявания от огнестрелни рани по краката, а трети - счупен нос.

Десетина дни след случая местните вече наричат Коиловци българския "Туин пийкс". Никой не знае кои са били странните чужденци, попаднали посред нощ в нивата на братята Слави и Васко Цоневи, но теориите сред местните хора се множат с всеки изминал ден. За това писаха български медии миналата седмица. Официалната версия на органите тогава беше, че това е инцидент с туристи, практикуващи екстремни спортове.

Колкото и екстремно да спортува човек, защо ще реши да скача с парашут посред нощ? Защо в колата им има три лаптопа и водолазен костюм? Защо, след като са върнати във Франция, са настанени във военна болница? Веднага плъзнаха шеги, че това са френски тайни агенти, а мнозина сравниха комичната ситуация с английския сериал "Ало, Ало!".

Според френското списание "Мариан" френските военнослужещи са били от отдел "Действие" на френското външно разузнаване.

Според френското сп. "Поан" пострадалите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност, които са били на обучение в България. Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отказал да направи коментар, но дал да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент. Отказал и Директорът на Генералната дирекция за външна сигурност.

И Цветан Цветанов не коментира. Според неговите изявления пред медии, малко след като е установен контакт с френските власти, въпросните лица са върнати в Париж. Пред Фокус той казва, че са туристи, които са получили адекватна медицинска помощ: „Най-важното е, че този въпрос е уреден.“  Прокуратурата сама ще реши дали да се ангажира с евентуално съдебно преследване, според вътрешния ни министър.

Депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов изпратиха на 29 октомври писмо до главния прокурор Борис Велчев по повод инцидента. В писмото се изтъква, че ситуацията е предизвикала огромна тревога у хората в района. Според Румен Петков и Красимир Иванов има 10 въпроса, на които институциите дължат отговор. Румен Петков ще настоява военният министър Аню Ангелов да отговори дали структури на ръководеното от него министерство, в това число ВВС, разполагат с информация за полет на самолет или за парашутни скокове над Плевенския регион и северно от река Дунав. Депутатът казва още, че ще настоява БСП да поиска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни случая.

Докато нещо се чуе откъм нашите депутати и министри, пред Дарик един френски разследващ журналист, режисьор на документални филми и фоторепортер разбулва мистерията. Жан-Пол Ней е главен редактор на Infos Défense, сайт посветен на френски и световни военни теми, както и на теми, свързани със сигурността и със стратегическите въпроси. Според неговото издание петимата французи, заловени от плевенчани, действително са тайни агенти от Главната дирекция за външна сигурност (DGSE) - френското ЦРУ. Той се базира на изцяло на военни източници, не политически. Според Жан-Пол Ней няма нищо необичайно, международен скандал няма, агентите тренирали така по принцип, включително и българските.

"Да, има си официални споразумения, например за обмен на войски, на военно обучение. Това се ръководи не само на военно, но и на дипломатическо ниво. Освен това има и словесни разбирателства между службите, базирани на приятелските принципи и добрите отношения, да има подобно взаимно съдействие за такива тренировки. Общо взето, резултатите от подобен случай на залавяне на агенти са, че политиците си удрят по някой друг символичен шамар - вашето правителство вероятно е "дръпнало ушите" на Франсоа Оланд, ако мога така да се изразя, и на нашия военен министър, но дотам. Според мен даже не е имало строги думи, защото всичко това се приема като част от "правилата на играта". Както виждате, даже не са били арестувани - направо са ги върнали у дома.", казва Жан-Пол Ней пред Дарик днес.

Питате ли се, какво щеше да е ако агентите не бяха на учение? Ако не бяха френски? Ако не бяха агенти? Ако плевенските пазачи на люцерна не се бяха справили? Добрата новина е, че в Коиловци си пазят люцерната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини