Точкова система ни казва какви гуми купуваме

От днес новият етикет, целящ да подчертае ефективността и безопасността на гумите, вече е факт за страните от ЕС. Европейският етикет е проектиран на базата на точкова система, която ориентира потребителите към закупуването на гуми, които са с по-висока оценка за безопасност и по-високи показатели за екологичност. Той илюстрира представянето на гумите по три критерия – съпротивление при търкаляне, сцепление на мокра настилка и нива на външен шум. Така от 1 ноември всички гуми за леки автомобили и камиони трябва да бъдат продавани с етикет, предаде БЛИЦ.

"Етикетът има огромен потенциал за въздействие във финансов аспект, върху околната среда и върху безопасността на движение по пътищата в цяла Европа.

Направените от нас анализи показват, че ако всички автомобили в Европа са оборудвани с гуми „АА“, това ще спести 27 млрд. евро за гориво и ще намали вредните емисии СО2 с 20 млн. тона", казва Жан-Пиер Жосет, директор на иновативния център на Goodyear в Люксембург.

Оборудването на лек автомобил с гуми с оценка „А“ за сцепление на мокро вместо с гуми с оценка “G” може да означава до 30% по-къс спирачен път на мокра настилка или с други думи, спирането става 18 метра по-рано.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини