НАП пуска електронен магазин

Вещи за няколко милиона лева ще бъдат пуснати за продажби в новия електронен магазин на Националната агенция по приходите, научи „Монитор”. Сайтът за продажби ще стартира през ноември и в него ще бъдат качени обявите за над 2000 търга, които данъчните провеждат, предаде БЛИЦ.

За продан ще бъдат обявени брилянти, 24-каратово злато, автомобили, апартаменти, дори бельо и пирони на народни цени. Конфискуваните заради задължения към хазната или отнети заради митнически нарушения вещи и недвижими имоти ще се предлагат в интернет страницата на приходната агенция.

Цените на тези вещи са понякога доста ниски. Това е така, защото по закон, ако първият търг за продажба на отнето имущество се провали, началната тръжна цена се намалява с 20%.
Ако голям няма интерес от страна на клиентите, офертите може да паднат наполовина.

В момента потребителите, търсещи стоки и имоти на търг, се ориентират трудно, защото продаваните стоки от цяла България просто са изброени в дълъг списък. Затова идеята на данъчните предвижда тези обявления да бъдат оформени на принципа на онлайн магазините – със снимки, цена и населено място.

Според проекта на електронната страница тя ще бъде разделена на няколко секции – движимо имущество, имоти, автомобили и други вещи. В началото на сайта пък ще бъдат изведени актуалните обяви със снимки на вещите. Към обявлението ще бъдат добавени и координати на публичния изпълнител, така че всеки, който се интересува от определена стока, да може да получи пълна информация.

Новост е и възможността потребителите да платят онлайн предвидената вноска за участие във всеки обявен търг. Така ако човек си хареса кола, обявена за продан във Враца, няма да има нужда да ходи до банка, за да внесе 20% от първоначално обявената цена и така да си гарантира участие в търга.

От НАП обясниха, че с новата функция всеки потребител ще може да плаща с кредитна или дебитна карта онлайн. Системата дава възможност и за принтиране на платежно нареждане, в случай, че потребителят реши да плати задатъка в банка. Освен това е сключена договорка между приходната агенция и Изипей, всяка вноска за участие в търг на данъчните да може да се плаща на техните каси.

Данъчните са сключили и договори с няколко брокерски сайта, на които се публикуват данни за продажби на имоти. Идеята е системата на НАП автоматично да качва в тези сайтове информация за пуснати на продан жилища и парцели в цялата страна. Така се очаква търговете на недвижимо имущество да се популяризират.

Най-много се харчат злато и бижута. От търгове на златни бижута в хазната са постъпили около 7 млн. лева, а до края на годината сумата вероятно ще достигне 10 млн. лева.

Освен това данъчните подготвят законови промени, с които да се облекчи и съкрати процедурата при провеждане на търговете. Например едно от предложенията е да отпадне задължителното обявяване на търговете в един национален всекидневник. Според експертите на НАП достатъчно хора у нас ползват интернет. Освен това с въвеждането на новия електронен магазин информацията ще е достатъчно добре представена.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини