222 сгради трябва да бъдат съборени след земетресението в Перник

222 е броят на сградите, които трябва да бъдат съборени в пернишко след силното земетресение от 22 май, стана ясно на днешната пресконференция. Кметът на Перник Росица Янакиева даде отчет за свършеното през последните месеци, тъй като изтече срокът, в който общината трябваше да изпълни своите ангажименти по отношение на подадените молби от гражданите за обезщетения след бедствието. В община Перник са постъпили 8507 молби на граждани, от тях малко над 7 000 са за възстановителни помощи. Екипи от конструктори и лицензирани оценители са направили оценка на 7 574 пострадали обекти.  Обезщетения, предоставени от Междуведомствената комисия досега обаче са получили едва 255 домакинства. Янакиева още веднъж призова работата на комисията да бъде ускорена и молбите на хората да бъдат разглеждани с по-бързи темпове. До момента близо 190 домакинства, чиито домове са засегнати от земетресението, са поискали кризисно настаняване от община Перник. От тях 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в Перник и околните села.

„Поискани са 18 млн. лв. за възстановяване на пострадали домове и подпомагане на гражданите. Досега от Междуведомствената комисия са предоставени 1,7 млн. лв. За общински сгради са отпуснати 3,5 млн. лв. при поискани 9,5 млн. лв.”, уточни  Янакиева, като подчерта, че не бива да  се правят излишни спекулации относно размера на предоставените средства от държавата.

Кметът на Перник заяви още, че заради назначените проверки в общината работата се спъва, тъй като не може да се плаща на строителните фирми. В резултат на това те вече са спрели работата си в общинските сгради. Ремонтите до момента възлизат на 1,6 млн. лв., но средствата ще бъдат изплатени от Междуведомствената комисия след като приключат проверките.  „До момента нито прокуратурата, нито Агенцията за държавна финансова инспекция са констатирали нарушения. Дано приключат бързо, защото не можем да платим на строителите и те се отдръпнаха от обектите”, каза Росица Янакиева.

В дарителската сметка на общината, открита в първите дни след земетресението, са постъпили 189 712 лв. С решение на общински съвет 28 500 лв. ще отидат за ремонт на кметството в град Батановци, където е преместена детската градина.

В набирателната сметка на БЧК има 730 000 лв. Парите  ще стигнат за десет сглобяеми къщи. От тях седем ще бъдат в община Перник и три в община Радомир.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини