Областна администрация гр.Перник се присъедини към националната кампания за кръводаряване ”Бъди силен! Дари кръв!”

Основната цел на кампанията е да се популяризира значението на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, информира областният управител и областен координатор на ПП ГЕРБ-Перник инж.Иво Петров. ”Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот. Всеки ден, на стотици хронично болни и пострадали при инцидент хора, тази дарена кръв връща живота, здравето и радостта”, допълни инж.Иво Петров. За да има повече усмивки и щастливи семейства, Областна администрация гр.Перник и ПП ГЕРБ-Перник  се присъединяват към националната кампания за кръводаряване ”Бъди силен ! Дари кръв!” и на 17 септември, когато се чества денят на Вяра, Надежда и Любов народният представител Ирена Соколова, областният управител инж.Иво Петров и общинският ръководител на ПП ГЕРБ-Перник-д-р Вяра Церовска първи ще дарят кръв.

  Специално за област Перник и останалите градове в Западна България не достигат кръв и кръвни продукти, като лисващите кръвни групи са „А” и „О” . Причината за недостига на двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания и извършването на големи хирургични интервенции в здравните заведения, уточнява д-р Вяра Церовска-директор на МБАЛ ”Рахила Ангелова”. Като общински ръководител на ПП ГЕРБ-Перник и директор на най-голямото здравно заведение в областта отправям призив към дарители с тези кръвни групи, каза още д-р Церовска.

  Всеки кръводарител трябва да е напълно здрав, да не е боледувал от тежко хронично заболяване, да носи документ за самоличност, да не е по-възрастен от 60 години, да тежи над 50 килограма и да не е дарявал кръв  в предходните 60 дни. 24 часа преди даряването не трябва да се консумират алкохол и медикаменти. Може да спасите живот, като дарите кръв в кръвния център към МБАЛ”Рахила Ангелова” гр.Перник от 17 до 21 септември от 9 до 11 часа и от 15 до 18 часа.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини