В Лом ли бях или в Лондон?

В Лом през нощта свети Слънцето

Преди около 10 дни ми се наложи да отида служебно в град Лом.

Последно бях ходил там преди около 2 години и града не блестеше почти с нищо. Старо, изоставено, порутено и забравено от Бога. Това, обаче, което видях сега надмина и най-смелите ми очаквания! Почти бе невъзможно да си представя, че такова нещо може да се случи в България и то в рамките на 2 години!

Едно от първите неща, които правят впечатление е обществената тоалетна в центъра на града. Не е нова, но е чиста, добре поддържана и боядисана в бяло. Цена - само 20 стотинки! Пешеходната зона е добре оформена - с градинки, пейки и магазини. Някак си е уютно и провинциално свойски. Питам къде се намира Общината. Упътват ме и там започват истинските изненади:

Вдигам нагоре глава и поразен съзирам улично осветление, захранвано от фото-електрически клетки; с енергия от слънцето!

Влизам в Общината. Упътват ме към гишетата за обслужване на клиенти, където ме поразява нова гледка: пред всяко гише има апарат, който ти позволява да оцениш работата на обслужващият те служител с просто натискане на бутон. Компютърна система записва оценките на хората и така - час след час, ден след ден се оформя профила на отделния служител. Без субективизъм, връзкарство и шуро-баджанащина. Служителката - на възраст, но любезна. Отговаря ми изчерпателно на всичките въпроси. Пита ме защо съм се разкарвал до тук като цялата информация я имало на сайта на Общината. Предлага ми в бъдеще да и се обаждам на телефон. Даже протоколите от заседанията на общинския съвет се публикували почти веднага. "А Общинския съвет работи и каквото решат го правят бързо", продължава да разказва тя. Онемявам и си тръгвам бързо. Сигурно не съм в Лом, викам си. Сигурно съм в Лондон?!

Имат си и общински вестник. Разпространява се безплатно. Водещи заглавия: "Община Лом – втора по инвестиции в областта! Инвестираме европейски средства за над 20 млн. лева"; "АВСТРИЙЦИ ИНВЕСТИРАТ В ЛОМ"; "ГРАД ЛОМ ЩЕ ИМА ПЛУВЕН БАСЕЙН"! А не беше ли 20 милиона дълга на Перник, от който измъкване няма? А в Лом ги инвестират - и то за една година! Мечта!

Сайта на общината - подробен, информативен и поддържан на два езика - Български и Английски. Рай за инвеститорите, туристите и чужденците, които биха искали да узнаят малко повече за теб и това, което предлагаш на пазара.

Ще има ли в Перник някога подобни неща??

Изненадите не свършват до тук. Отивам да видя тихият бял Дунав и съзирам... парк! Ама истински парк - не като тоя, 7 километровия, дето щели да го строят в Перник през еди-коя си година. А парка на Лом - мечта и за възрастни, и за деца! Повече от 12 детски площадки. Всичките до една - различни. Игрище за футбол, тенис, мини-голф. Амфитеатър, беседки, градинки с автоматично напояване. По брега - оформени места за спускане на лодки и яхти във водата. Огромен шлеп, изкаран на сушата за атракция. Кошчета за боклук... през 20 метра... и още си стоят... неоткраднати!!! Мечта...

"Това е Лондон", казвам си аз и тръгвам към паркинга да си взема колата. А на паркинга - паркоместа за целия град! Разчертани, боядисани и без "Синя зона"! Истинско кощунство!

Тихо и спокойно е. Чува се само чуруликането на птичките. Ех, ако можехте да чуете спокойствието и тишината! И да помиришете красотата! Сигурно другата седмица вече щяхте да сте се преселили в Лом. Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ - май беше Лондон?

А къде всъщност бях??

Вижте и видеото, което заснех! Със сигурност ще ви порази!

Вихрен Матев

Обществената тоалетна. В Перник - нама!

Така в Ло(м)ндон оценяват работата на служителите в общината

Пейките - хем за сядане, хем ограда за градинката
Пазара - "почти" като в Перник
Парка край Дунав

Истински шлеп на сушата
За който има лодка или яхта
Игрище за мини-голф
Кошче - мечта!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини