Перничани отиват пред парламента с винкели

Сглобяеми къщи за останалите без дом след трусовете в Пернишко ще бъдат изграждани със средствата от национална благотворителна кампания за най-пострадалите, която беше открита днес в БЧК. Перничани обаче не могат да чакат и заплашиха с протест в София. Както се заканиха миналата седмица, десетки перничани се събраха следобяд на нетрадиционен протест - пиха по едно кафе пред Областната администрация. Причина за недоволството им е становището на Междуведомствената комисия за справяне с щетите от земетресението през май - леките поражения под 2000 лева да се водят ремонт, който държавата не поема.
Това, според протестиращите, означава повече от половината молби да бъдат отхвърлени. В същото време на прага на есента 600 души могат да останат на улицата, защото домовете им са разрушени от труса, а щетите се оценяват като текущ ремонт.

Недоволните перничани дадоха едноседмичен срок ситуацията да се промени, иначе ще дойдат на протест пред парламента в София, предаде bTV.
С винкелите отиваме на жълтите павета!” закани се Валентин Пешев, говорител на Инициативен комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението.

По-рано на пресконференция представители на държавата, местните власти и различни организации призоваха за съпричастност и помощ за най-пострадалите преди наближаващата зима, предаде БТА.

Председателят на БЧК Христо Григоров обяви кампанията, която ще продължи до 11 октомври. Трите мобилни оператора са активирали кратък номер 1255, на който ще постъпват даренията чрез смс-и. Изразходването на средствата ще бъде напълно прозрачно, ще има обществен съвет, който ще следи за това, увери Григоров.

Все още между 150 и 200 имота са в тежко конструктивно състояние, част от тях идните дни ще стане ясно дали подлежат на събаряне или на укрепване, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който неотдавна бе командирован от премиера в Перник. Без да поставяме под въпрос ангажиментите, които има държавата, необходима е и още помощ. Вярвам, че освен, че искаме силна държава, искаме да имаме и силно общество, добави Дончев.

"Нямаме време и намерение да строим оттук нататък по традиционни способи нови къщи. Най-тежко пострадалите, тези, чиито сгради подлежат на събаряне, ще получат сглобяеми къщи. При добра организация на кампанията и пълно сътрудничество от местните власти бихме могли основният пакет такива къщи - 15-20, да бъдат поставени и сглобени преди средата на октомври", каза още той.

За непритежавалите никога собственост ще се търси кризисно настаняване през зимните месеци, за което има определени общински и държавни сгради. Близо 12 600 молби за социално подпомагане са били подадени след трусовете, от тях близо половината са били удовлетворени. Над 9 500 молби са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане във връзка с разрушените имоти. Сто шейсет и три сгради са или вече унищожени или подлежащи на събаряне. Това са основно щетите по частни имоти, има пострадали и много обществени сгради.

Заместник-кметът на Перник Росен Йорданов каза, че перничани гледат с надежда на инициативата, защото положението е критично и близо 600 души има вероятност да останат на улицата.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев подчерта, че Радомир и общината са в Пернишка област, но не са част от "миньорския град", а пораженията като степен са същите, само пострадалите са по-малко.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов пък призова за подкрепата на бизнеса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини