Пострадалите от земетресенията перничани ще получават помощ за отстраняване на щетите чрез опростени правила

Пострадалите граждани от земетресенията в област Перник ще могат да получават финансова помощ за отстраняване на щетите чрез опростени правила. Това съобщи днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Опростените правила предвиждат предоставяне и отчитане на еднократна финансова помощ за ремонтни дейности срещу декларация за ползване на средствата по целесъобразност.

С цел подпомагане на пострадалите в дейностите за възстановяване на щетите и с оглед разрешаване на най-спешните и приоритетни случаи, от началото на следващата седмица в Област Перник ще бъде мобилизиран ресурс от 120 души. Техният труд ще бъде заплатен със средства от ЕС по процедура „Подкрепа за заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Пострадалите граждани, които след земетресенията са получили еднократна финансова помощ от 325 лв. от Министерството на труда и социалната политика, няма да връщат тези пари при одобрение на финансиране, предназначено за ремонтни дейности .

До края на тази седмица оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията ще представи информационен материал с кратка и достъпна информация за процедурите за подпомагане от страна на държавата. Документът ще съдържа разяснение кои граждани имат право на финансиране и възстановяване на разходи и по какъв начин могат да получат помощ.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини