Журналист и преносител на информация са две различни неща

Аделина Иванова

Откакто присъствах на така наречената "пресконференция" на Пернишкият общински инспекторат от тогава си мисля по следният въпрос:

Има ли разлика между това да си журналист и просто да си преносител на някаква информация?

Ако няма - как ли се чувства един журналист, който наистина понякога е принуден да се побира в знаци, редове и колонки, в определеното му за това пространство в медията, в която работи. Трябва ли тези хора да имат позиция или просто трябва да ни информират? Познавам доста от тях като интелигентни и непримирими от едно време жени. Сега на това събитие усетих като че ли неизказани от някои от тях въпроси... не зная така ли е винаги.

Нещо повече - когато зададох въпроса защо информацията за опасните сгради след труса не се изнесе и в интернет, за да е наясно обществото кои са, една от журналистките каза, че един 70 годишен старец няма как да я прочете там. Все пак обществото не е само от 70 годишни хора. Поразих се от това, че човек на свободното слово се опитва да го заключи...

Така се прави лоша услуга на този, който дава пресконференцията. Дори да прави нещо повече - няма как да го знаем. Във всяка професия си има стандарти. В моята - това е да работим под супервизия и във всеки един момент да имаме обратна връзка как работим с клиента.

Нека не се сърдят журналистите, но явно гражданите се опитахме да бъдем огледало, ако разбира се го приемат. Не казвам че ние сме прави 100 процента, вероятно истината е по средата. Мисля, че нещата ще са успешни ако изглеждат като три преплетени кръга с общо пространство - управлаващи, журналисти и граждани.

В един италиански цех за приспособления за инвалиди, които изглеждаха така, че да си помечтаеш за тях /не дай боже/ - директора ни събра да пита за мнение. Всички бяха положителни но той каза: "Благодаря ви, но ние тук си имаме принцип - винаги питаме за това, което не е харесало на хората! Така сме успяли да се наложим и да смве номер едно в тази област"

Мисля, че ако журналистите си защитават свободата, няма да има кой да запълва това пространство, явно че има нужда от по-различен начин на отразяване на новините, но това е добре да го решат те и да си направят работата по-различна от поднасянето на една статистическа информация.

А дали вече не е твърде късно това да стане??

Аделина Иванова

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини